ГоловнаСвіт

У Лівані під час розгону демонстрантів постраждали понад 150 людей

У країні три місяці не можуть сформувати уряд, а місцева валюта обвалилася на 60%.

Фото: EPA/UPG

Ліванська поліція в суботу застосувала сльозогінний газ, гумові кулі й водомети для розгону демонстрантів, які зібралися біля будівлі парламенту в Бейруті з вимогою економічних реформ.

Як повідомляє Associated Press, сутичку спровокували протестувальники, які почали кидатися в поліцію камінням, дорожніми знаками, частинами металевих огорож і гілками дерев.

Сутички в столиці Лівану відбулися на тлі фінансової кризи, яка швидко посилюється, та неспроможності влади сформувати новий уряд після відставки прем'єр-міністра Саада Харірі, що сталася ще наприкінці жовтня. Близько місяця тому президент Мішель Аун призначив прем'єр-міністром Хасана Діяба, але він досі не зміг сформувати уряд.  

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Злість і паніка демонстрантів багато в чому пов'язана з обвалом місцевої валюти. Курс ліванського фунта, який два десятиліття був прив'язаний до долара, за останні тижні обвалився на чорному ринку на 60%. Комерційні банки ввели обмеження на зняття доларів та іноземні перекази.

Протестувальники також звинувачують політиків у високій корупції та поганому управлінні країною, що призвело до гігантських боргів - 87 млрд доларів, або понад 150% від внутрішнього валового продукту.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram