ГоловнаСвіт

У Бразилії чиновника звільнили за цитування Геббельса

Сам він говорить про"риторичний збіг".

У Бразилії чиновника звільнили за цитування Геббельса
Фото: Brazil Culture Secretary/Twitter

Президент Бразилії Жаїр Болсонару вирішив звільнити секретаря з питань культури в міністерстві туризму Роберто Алвіма після появи відео, де він імовірно цитує міністра пропаганди Третього рейху Йозефа Геббельса.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Скандал розгорівся після того, як Альвім, представляючи Національну премію в галузі культури і мистецтва, у шестихвилинному відеозверненні сказав такі слова: "Бразильське мистецтво наступного десятиліття буде героїчним і національно орієнтованим. Воно буде пронизане великою здатністю емоційного співпереживання і одночасно імперативним, воно буде глибоко пов'язане зі сподіваннями нашого народу. Або його не буде взагалі".

На фоні водночас грав фрагмент опери "Лоенгрін" німецького композитора Ріхарда Вагнера, творчістю якого захоплювався лідер нацистської Німеччини Адольф Гітлер.

Висловлювання бразильського чиновника майже дослівно повторюють слова Геббельса, які той виголосив під час виступу в готелі Kaiserhof в Берліні 8 травня 1933 року.

Йозеф Геббельс
Йозеф Геббельс

Сам Роберто Алвім заявив, що не цитував лідерів нацистської Німеччини, йдеться про "риторичний збіг". "Сама собою ця фраза ідеальна. Героїзм і сподівання народу - це те, що ми хочемо бачити в національному мистецтві", - написав він у фейсбуці.

Відразу після публікації відео на чиновника обрушилася хвиля критики. Його відставки, зокрема, зажадали представники Конфедерації єврейських громад Бразилії, а також члени Національного конгресу (парламенту) країни.

Нагадаємо, житель Тетієва, який назвав мера гандоном, довів у суді, що порівнював його з фантастом Івом Гандоном

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram