ГоловнаСвіт

Країни, чиї громадяни загинули в авіакатастрофі МАУ, розробили положення про взаємодію з Іраном

Глави МЗС України, Великобританії, Канади, Швеції та Афганістану створили рамкову програму зі співпраці.

Країни, чиї громадяни загинули в авіакатастрофі МАУ, розробили положення про взаємодію з Іраном
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань повідомив про створення рамкової програми зі співпраці з Іраном у розслідуванні причин катастрофи лайнера Boeing 737 "Міжнародних авіаліній України".

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні члени координаційної групи створили рамкову програму зі співпраці з Іраном, яку ми опублікуємо онлайн пізніше сьогодні", - сказав він на брифінгу в Лондоні в четвер за результатами зустрічі глав МЗС України, Великобританії, Канади, Швеції та Афганістану - країн, громадяни яких загинули в результаті аварії літака.

За його словами, ця рамкова програма спрямована на п'ять ключових елементів, які допоможуть у роботі з урядом Ірану.

"Йдеться про, по-перше, повний і чіткий доступ посадових осіб до Ірану і всередині країни для надання консульських послуг. По-друге, необхідно упевнитися, що процес ідентифікації жертв проводиться гідно, прозоро і відповідно до міжнародних стандартів, і що побажання сімей щодо репатріації поважаються у всіх випадках. По-третє, забезпечити ретельне, незалежне і прозоре міжнародне розслідування, відкрите для "засмучених націй", регульоване Конвенцією з міжнародної цивільної авіації. По-четверте, упевнитися в тому, що Іран бере на себе повну відповідальність за збивання рейсу PS 752 і визнає свої обов'язки перед сім'ями жертв, включаючи компенсації. По-п'яте, забезпечити підзвітність відповідальних осіб незалежному кримінальному розслідуванню, після якого настануть прозорі і неупереджені судові розгляди, які відповідають міжнародним стандартам належної правової процедури і правам людини", - зазначив міністр.

Шампань запевнив, що група буде працювати над розслідуванням наступними місяцями і, можливо, роками.

"Очевидно, Іран визнав повну відповідальність..., але розслідування приведе до чіткої причини, а також притягнення до відповідальності тих, хто відповідальний за цю жахливу трагедію", - пояснив він.

Міністр також подякував за допомогу Нідерландам і сказав, що уроки, зроблені з катастрофи літака MH-17 над Донбасом, будуть взяті до уваги.

"Ми навіть запитали нідерландський уряд, чи не погодяться вони мати спостерігачів у наших різних робочих групах, які ми вирішили створити, тому що ми хочемо упевнитися, і я думаю, сім'ї загиблих заслуговують, щоб ми використовували найкращу можливу експертизу в світі і уроки MH-17", - зазначив він.

Шампань також додав, що постраждалі країни вимагатимуть, щоб Іран включив у свої розслідування міжнародних експертів.

Нагадаємо, літак регулярного рейсу Тегеран-Київ авіакомпанії "МАУ" розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб із семи країн, зокрема 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, сплутавши його за крилатою ракетою. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram