ГоловнаСвіт

Джонсон відмовив Шотландії в проведенні референдуму про незалежність

Прем'єр Британії вважає, що ще один референдум посилить політичний застій.

Джонсон відмовив Шотландії в проведенні референдуму про незалежність
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон відхилив прохання очільниці регіонального уряду Шотландії Ніколи Стерджен надати їй повноваження для проведення нового референдуму про незалежність.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Шотландський народ рішуче висловився за збереження нашого Сполученого Королівства, і це результат, який уряди Шотландії та Великобританії зобов'язалися поважати", - написав Джонсон 14 січня у своєму Twitter.

Він також зазначив, що "не може погодитися з будь-яким проханням про передання влади, що призведе до подальших референдумів про незалежність", і нагадав, що 2014 року, коли Шотландія провела такий референдум, Стерджен погодилася, що таке голосування було єдиним в житті нинішнього покоління.

"Ще один референдум про незалежність збереже політичний застій, який триває в Шотландії протягом останнього десятиліття... Час докласти зусиль для згуртування Великобританії", - додав британський прем'єр.

Того ж дня Джонсон запропонував за допомогою краудфандингу зібрати кошти на прощальний удар дзвонів Біг-Бена в день Брекзиту. На це, за його словами, необхідно 500 тис. фунтів стерлінгів. Як відомо, майже 14-тонний дзвін Біг-Бена на реставрації з 2017 року і лунає тільки з нагоди свят, наприклад напередодні Нового року.

Нагадаємо, в грудні минулого року Стерджен у листі до Джонсона офіційно попросила про дозвіл провести новий референдум про незалежність Шотландії від Сполученого Королівства. За словами першого міністра Шотландії, шотландці дали чітко зрозуміти, що відкидають уряд торі на чолі з прем'єр-міністром Джонсоном, який виводить Шотландію зі складу Євросоюзу. Стерджен нагадала, що за підсумками британських парламентських виборів минулого тижня її Шотландська національна партія, яка домагається незалежності від Великобританії, різко посилила позиції, отримавши в шотландському парламенті 48 із 59 місць.

Під час першого референдуму, що відбувся 2014 року, 55% шотландців висловилися проти незалежності. Стерджен, однак, підкреслює, що відтоді обставини суттєво змінилися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram