ГоловнаСвіт

У Лівії сили Хафтара і визнаний ООН уряд уклали перемир'я

Режим припинення вогню набув чинності опівночі 12 січня.

У Лівії сили Хафтара і визнаний ООН уряд уклали перемир'я
Фото: EPA/UPG

Лівійська національна армія призупинила бойові дії проти сил уряду національної згоди, визнаної ООН. Про це заявив командувач ЛНА генерал Халіфа Хафтар, передає Reuters.

Режим припинення вогню набрав чинності в неділю, 12 січня, опівночі за місцевим часом.

Водночас у ЛНА попередили, що не будуть вести бойових дій тільки за умови, що сили визнаного ООН уряду країни, які протистоять їм у районі столиці Тріполі, також не будуть вести бойових дій.

Уряд національної єдності Лівії погодився на перемир'я. Зазначається, що це було зроблено у відповідь на заклики президентів Туреччини і Росії Реджепа Таїпа Ердогана і Володимира Путіна.

За даними турецьких ЗМІ, оголошення про припинення вогню було зроблено незабаром після телефонних переговорів Ердогана і Путіна, хоча ще за кілька днів до цього сторони відкинули таку ініціативу.

Очікується, що в неділю в Стамбул на переговори прибуде глава уряду національної єдності Лівії Фаїз Сарадж.

Нагадаємо, після повалення режиму Муаммара Каддафі і його вбивства 2011 року в Лівії почалася боротьба за владу між різними групами і фракціями. Цей конфлікт призвів до громадянської війни, яка триває досі, і фактичного двовладдя в північноафриканській країні.

Уряд національної згоди під керівництвом Фаїза Сараджа в Тріполі було створено за підтримки ООН, щоб припинити кровопролиття. А на сході країни, в Тобруку, засідає однопалатний парламент - Палата представників, який вважає себе істинною владою і не згоден з політикою Сараджа.

Командувач Лівійської національної армії Халіфа Хафтар веде наступ на Тріполі з квітня 2019 року. 76-річний генерал підтримує парламент у Тобруку і прагне повалити уряд Сараджа. Хафтара, екссоратника Каддафі, підтримують Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати і Росія. Туреччина, зі свого боку, підтримує уряд в Тріполі і раніше заявила про відправлення військ до Лівії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram