ГоловнаСвіт

Путін знову зажадав внести "особливий статус Донбасу" до Конституції України

Російський президент заявив, що це прописано в Мінських угодах.

Путін знову зажадав внести "особливий статус Донбасу" до Конституції України
Фото: kremlin.ru

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Україна має внести "особливий статус Донбасу" до Конституції України.

Про це він сказав на пресконференції після перемов з канцлером Німеччини Ангелою Меркель у суботу.

На думку російського президента, це є частиною Мінських угод.

"Продовження закону про особливий статус Донбасу - це хороший крок у правильному напрямку, але закон має стати безстроковим, як і передбачено в Мінських угодах. Слід закріпити особливий статус Донбасу в українській Конституції, що теж відбито в Мінських угодах", - сказав президент Росії.

Путін додав, що розуміє "складнощі внутрішньополітичного процесу" в Україні, але "якщо всі зацікавлені сторони хочуть домогтися остаточного врегулювання, потрібно йти по реалізації Мінських угод".

Нагадаємо, що на перемовах "нормандської четвірки" в Парижі Україна погодилася на постійний особливий статус для Донбасу, як зазначено в Комплексі заходів щодо виконання Мінських домовленостей від 2015 року.

Водночас представники української влади неодноразово заявляли, що не збираються вносити його до Конституції.

Нинішній закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" діє з 18 жовтня 2014 року до 31 грудня 2020 року. Законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів і виведення найманців.

У жовтні 2018 року Україна узгодила "формулу Штайнмаєра", яка передбачає запровадження закону про особливий статус у день голосування на місцевих виборах. Він діятиме на тимчасовій основі. Постійний статус набуде чинності лише в разі, якщо ОБСЄ визнає вибори демократичними та такими, що відповідають міжнародним стандартам і українському законодавству.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram