ГоловнаСвіт

Помер султан Оману Кабус бен Саїд

Ім'я наступника протягом трьох днів повинні назвати члени владної сім'ї.

Помер султан Оману Кабус бен Саїд
Кабус бен Саид
Фото: wikipedia.org

Султан Оману Кабус бен Саїд Аль Саїд помер після тяжкої хвороби у віці 79 років у п'ятницю, 10 січня. Як повідомляли, монарх потерпав від раку.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

У султанаті оголошено триденну жалобу, під час якої не працюватимуть громадські установи, а також приватні організації.

Аль Саїд не мав дітей, він також публічно не оголошував імені свого наступника. Відповідно до законодавства, ім'я спадкоємця трону протягом трьох днів повинні назвати члени владної сім'ї.

Якщо їм не вдасться це зробити, комітет військових чиновників, представників Верховного суду і глав обох палат Ради Оману передасть владу людині, вказаній у листі султана.

Кабус бен Саїд Аль Саїд народився в листопаді 1940 року, навчався в Королівській військовій академії у Великобританії, потім служив у піхоті британської армії. Він прийшов до влади в результаті державного перевороту в липні 1970 року, скинувши власного батька.

Султан проводив масштабні реформи, які істотно змінили Оман, але правозахисники критикували його за відсутність в країні свободи думок і арешти незгодних з владою.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський полетів на Різдво в Оман під приводом робочої поїздки. Після того, як в ЗМІ з'явилася інформація, що Зеленський разом із сім'єю без розголосу поїхав відпочивати на узбережжя Оманської затоки, Офіс президента написав, що голова держави відбув до Оману з робочою поїздкою і в нього заплановані зустрічі на найвищому рівні.

Пізніше Офіс президента повідомив, що Зеленський зустрівся з міністром закордонних справ Оману Юсуфом бен Аляві бен Абдаллою. Також Зеленський зустрічався з виконавчим президентом Державного генерального резервного фонду Султанату Оман Абдулсаламом аль-Муршиді. Через аварію українського літака МАУ в Ірані президент мусив перервати поїздку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram