ГоловнаСвіт

Іран обстріляв ракетами військових США в Іраку

Ударів завдано по авіабазі та базі американських коаліційних сил.

Іран обстріляв ракетами військових США в Іраку
Фото: edition.cnn.com

Американську авіабазу, розташовану поруч з містом Аль-Асад в Іраку, і базу американських коаліційних сил в Ербілі обстріляли ракетами. За даними Пентагону, Іран випустив щонайменше десяток ракет, передає CNN.

За словами помічника голови Пентагону зі зв'язків з громадськістю Джонатана Гоффмана, ці бази перебувають у стані підвищеної бойової готовності "через ознаки того, що іранський режим планував атакувати сили і інтереси" Штатів в Іраку.

Вашингтон оцінює попередні збитки від атак, Гоффман заявив, що влада вживе заходів, необхідних для захисту своїх військових, партнерів і союзників у регіоні.

На іранських державних каналах повідомили, що Корпус вартових ісламської революції (КВІР) "завдав удару по авіабазі США Аль-Асад в Іраку десятками ракет". КВІР заявив, що будуть "нищівні удари у відповіді в разі нової агресії", передає "Українська правда". Також у Корпусі сказали, що завдаватимуть ударів по будь-якій країні регіону, що "стане платформою для агресії США".

Нагадаємо, 3 січня в Багдаді в результаті ракетного повітряного удару загинули 8 осіб, серед них - генерал і керівник одного зі спецпідрозділів Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Касем Сулеймані. Ліквідувати його розпорядився президент США Дональд Трамп.

Коментуючи інцидент, Трамп назвав генерала "терористом номер один у світі". Іран порівняв убивство Сулеймані з оголошенням війни і пообіцяв заходи у відповідь.

5 січня Трамп заявив, що Сполучені Штати Америки будуть готові до ударів по 52 цілях в Ірані, якщо Тегеран вдасться до дій у відповідь за вбивство генерала Сулеймані.

Парламент Ірану 7 січня проголосував за законопроєкт, яким армію США і Пентагон визнано "терористичними організаціями".

Секретар Вищої ради нацбезпеки Алі Шамхані заявив, що Іран розглядає 13 варіантів помсти США за ліквідацію генерала Сулеймані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram