ГоловнаСвіт

Сейм Польщі прийняв судову реформу

Проведення судової реформи в Польщі може спровокувати її вихід з ЄС.

Сейм Польщі прийняв судову реформу
Фото: EPA/UPG

Сейм Польщі прийняв поправки до законів про структуру судів загальної юрисдикції та Верховному суді. Поправки підтримали 233 депутата, 205 - проголосували проти, 10 утрималися, передає Польське радіо.

Згідно з повідомленням, прийняті поправки розширюють, зокрема, повноваження дисциплінарного представника судів загальної юрисдикції та Надзвичайної контрольної палати Верховного суду по частині врегулювання справ у випадках заперечення статусу судді або його повноважень вершити правосуддя.

Поправками також передбачено введення дисциплінарної відповідальності суддів за дії або бездіяльність, які можуть перешкоджати або істотно ускладнювати функціонування судової системи, включаючи оскарження ефективності призначення судді.

Раніше в Верховному суді республіки попереджали, що проведення судової реформи в Польщі може спровокувати її вихід з Європейського Союзу. Це обумовлено протиріччями в запропонованому законопроєкті і законодавстві ЄС.

Верховний суд негативно оцінив запропоновані зміни, заявивши, що вони несуть загрозу незалежності судової системи і приведуть до втечі з професії суддів, які мають інші погляди, ніж у правлячої більшості.

Нагадаємо, в грудня 2019 правляча партія "Право і справедливість" внесла до польського парламенту поправки до закону про суди та Верховні суди. Вони дозволяють звільняти суддів за участь в політичній діяльності або дії, які можуть завдати шкоди системі правосуддя. Якщо документ ухвалять, суддів зможуть штрафувати або усувати з посади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram