ГоловнаСвіт

Палата представників Конгресу США оголосила Трампу імпічмент

Президенту США інкримінували зловживання владою та перешкоджання розслідуванню Конгресу.

Палата представників Конгресу США оголосила Трампу імпічмент
Фото: EPA/UPG

У середу ввечері після багатогодинних дебатів члени Палати представників оголосили президенту США Дональду Трампу імпічмент, схваливши резолюцію, що містить дві статті звинувачень: зловживання владою і перешкоджання розслідуванню Конгресу.

"За" імпічмент проголосували 230 конгресменів, "проти" - 197, передає "Радіо Свобода".

Голоси розділилися за партійною приналежністю: "проти" виступили всі республіканці, "за" - майже всі демократи. Двоє демократів проголосували проти першої статті імпічменту, троє - проти другої.

Трампу офіційно інкримінували тиск на українське керівництво під загрозою припинення американської військової допомоги з вимогою провести розслідування, яке могло підірвати позиції кандидата в президенти США Джо Байдена, що було кваліфіковано як підрив безпеки Сполучених Штатів. Президента також звинуватили в тому, що він чинив перешкоди Конгресу під час розслідування цієї справи законодавчою гілкою влади.

Під час дебатів демократи наполягали, що їхні дії диктуються необхідністю зупинити президента, який зловживає владою на очах у всієї країни, поки він не завдав ще більшої шкоди.

"Ми не хотіли цього. Але поведінка президента Трампа змусила нашу конституційну республіку вдатися до самозахисту", - заявив голова демократичної більшості в Палаті представників Стенлі Хоер.

Республіканці ж стверджували, що імпічмент президента розпочали демократи, які були вороже налаштовані стосовно Трампа відразу після його приходу в Білий дім.

"Цей імпічмент був затіяний з метою пошуку злочину, - заявив голова республіканської меншості Стів Скалізе, - і вони його так і не знайшли".

Імпічмент - це передбачена Конституцією США процедура відсторонення президента від посади за вчинення "державної зради, хабарництва або інших тяжких злочинів і проступків".

Однак оголошення імпічменту ще не означає усунення з посади. Інстанцією, яка вирішить долю президента, є Сенат, де в січні під головуванням голови Верховного суду країни пройде так званий судовий процес, суддями в якому будуть усі члени Сенату. Для усунення президента від влади потрібні голоси двох третин сенаторів. Зараз у верхній палаті 53 республіканці і 47 демократів. Голова сенатської більшості Мітч Макконелл раніше заявив, що він не очікує схвалення імпічменту Сенатом.

В історії країни було два випадки, коли Палата представників піддавала президентів імпічменту. В обох випадках сенатори відмовилися усувати президентів від влади. Один президент - Річард Ніксон - пішов у відставку під загрозою звільнення з посади ще до формального голосування.

Нагадаємо, процедуру імпічменту Трампа запустили після того, як у ЗМІ з'явилася інформація про те, що він міг тиснути на президента України Володимира Зеленського з метою розслідування щодо сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена. Демократи вважають, що Трамп зловживав повноваженнями, намагаючись створити проблеми своєму політичному суперникові.

10 грудня представники Демократичної партії в Конгресі США офіційно звинуватили Трампа в зловживанні владою і перешкоджанні роботі Конгресу. Президент назвав звинувачення "сміховинними".

Детальніше про те, як імпічмент американського президента може вплинути на Україну, читайте в матеріалі LB.ua "Імпічмент Трампа. Хто останнім зіграє на роялі?".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram