ГоловнаСвіт

США відмовилися запроваджувати нові мита для Китаю

Введення обмежувальних заходів було заплановано на 15 грудня.

США відмовилися запроваджувати нові мита для Китаю
Фото: EPA/UPG

США офіційно відмовилися вводити в дію нові штрафні мита проти китайських товарів на суму 160 млрд доларів. Про це пише Німецька хвиля.

"Заплановане на 15 грудня введення 15-процентних мит на товари з КНР на суму 160 млрд доларів відкладено на невизначений термін", - повідомила канцелярія уповноваженого США з торгівлі Роберта Лайтхайзера в п'ятницю, 13 грудня.

Він також пояснив, що на початку січня угоду, найпевніше, буде підписано торгпредами обох країн, а не главами держав, як планувалося раніше.

Як розраховує Лайтхайзер, досягнуті домовленості дадуть можливість збільшити обсяг американського імпорту в Китай на $ 200 млрд за дворічний період, а торговий дефіцит США скоротиться.

При цьому угода не має терміну закінчення. Крім того, зазначив торгпред, знижені американські мита на китайську продукцію набудуть чинності через 30 днів після підписання угоди.

Раніше США і Китай досягли першої часткової домовленості в урегулюванні торгового конфлікту. 

Натепер у США діють мита на китайські товари обсягом 360 млрд доларів, і Вашингтон погрожував обкласти митом товари ще на 160 млрд доларів з 15 грудня. Вони мали торкнутися мобільних телефонів, ноутбуків, ігрових приставок, іграшок.

Торгова війна між США і Китаєм триває з липня 2018 року, провокуючи серйозну невизначеність на ринку і підриваючи як американську, так і китайську економіки.

Її причина - дисбаланс у торгівлі: профіцит торгівлі Китаю з США в 2018 році виявився максимальним більш ніж за 10 років і становив $ 323,32 млрд. Тобто на таку суму більше китайських товарів було продано в США, ніж американських - у Китаї. Цей дисбаланс б'є по американській економіці, зокрема тим, що нові робочі місця створюються в Китаї, а не в Штатах.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram