ГоловнаСвіт

Сенат США визнав геноцид вірмен в Османській імперії

Сенат США визнав геноцид вірмен в Османській імперії
Фото: betterworldcampaign.org

Після аналогічного рішення Палати представників члени Сенату США проголосували за офіційне визнання геноцидом масового вбивства вірмен в Османській імперії.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

У четвер, 12 грудня, американські сенатори одностайно прийняли резолюцію, яка засуджує вбивство близько 1,5 мільйона вірмен у 1915-1923 роках.

Відзначають, що резолюція з юридичної точки зору не має зобов'язуючого характеру, але має значну символічну силу, перш за все у відносинах Вашингтона з Туреччиною. Цей крок може призвести до подальшого посилення напруженості між двома країнами.

Нагадаємо, наприкінці жовтня резолюцію про визнання геноциду вірмен прийняла Палата представників, що призвело до посилення напруженості у відносинах між США і Туреччиною, які і без того ускладнилися через військову операцію Анкари в Сирії. Документ підтримали 405 з 435 конгресменів, проти проголосували 11. При цьому резолюцію підтримали як демократи, так і члени Республіканської партії президента США Дональда Трампа.

Конгрес США тривалий час зволікав з визнанням різанини вірмен геноцидом через побоювання погіршення відносин з союзником по НАТО. Однак останнім часом на ситуацію, крім військової операції Анкари в Сирії, вплинуло також рішення Туреччини купити російські ЗРК С-400 всупереч позиції США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram