ГоловнаСвіт

Влада Німеччини розкритикувала плани США ввести санкції за "Північний потік-2"

Штати вважають газопровід "інструментом примусу і політичного тиску", який послабить зв'язки США з Німеччиною та Європою в цілому.

Влада Німеччини розкритикувала плани США ввести санкції за "Північний потік-2"
Фото: pikabu.ru

Міністерство економіки та енергетики Німеччини шкодує про намір США ввести санкції проти російських газопроводів "Північний потік-2" і "Турецький потік".

Про це повідомила представниця голови відомства Петера Альтмаєра, передає Deutsche Welle.

"Наша позиція з приводу санкцій з екстратериторіальною дією однозначна: ми не визнаємо їх", - зазначила вона.

Напередодні Палата представників Конгресу США проголосувала за ухвалення оборонного бюджету, що передбачає введення санкцій проти газопроводів "Північний потік-2" і "Турецький потік" заради забезпечення "європейської енергетичної безпеки".

У законопроєкті "Північний потік-2" названо "інструментом примусу і політичного тиску", який послабить зв'язки США з Німеччиною і Європою в цілому.

Законопроєкт накладає на п'ятирічний термін санкції на судна, що прокладають труби для газопроводів, і на іноземних громадян, які причетні до роботи цих суден. Тепер документ повинен розглянути Сенат. Очікується, що це відбудеться до 20 грудня, після чого законопроєкт направлять президентові США Дональду Трампу. Він уже повідомив, що збирається поставити під ним підпис. У той самий час президент США зможе зупинити дію санкцій, якщо доведе Конгресу, що вдалося "мінімізувати" використання Росією газопроводів із політичною метою.

Нагадаємо, США критикують будівництво "Північного потоку-2", вважаючи його загрозою для енергетичної безпеки ЄС. Крім того, Вашингтон увів санкції проти компаній, причетних до його спорудження.

В Україні теж розглядають "Північний потік-2" як інструмент політичного впливу Кремля. У той самий час у Німеччині і Росії запевняють, що проєкт - виключно економічний.

Газопровід "Північний потік-2" повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників із РФ зі споживачами в Європі. Його планова протяжність складе понад 1,2 тис. км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік. Проєкт реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall.

Церемонія запуску газопроводу намічена на 8 січня 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram