ГоловнаСвіт

Конгрес США затвердив санкції проти компаній, причетних до будівництва газопроводів з Росії

Їх можуть позбавити американських віз і навіть "заморозити" майно на території США.

Конгрес США затвердив санкції проти компаній, причетних до будівництва газопроводів з Росії
Фото: vedomosti.ru

Палата представників конгресу США затвердила закон про оборонний бюджет і додала до нього положення про список компаній, причетних до будівництва російського газопроводу "Північний потік-2". За це рішення проголосувала більшість, пише "Європейська правда".

Рішення палати представників затверджує правки до початкового проєкту оборонного бюджету, в тому числі і в частині санкцій проти компаній, які брали участь у прокладанні "Турецького потоку" і "Північного потоку-2". Вони діятимуть навіть у тому випадку, якщо трубопровідним проєктам змінять назву або замінять їх на інші.

Так, санкції накладаються на:

- судна, які займалися прокладанням труб на глибині 100 футів нижче за рівень моря;

- іноземних осіб, які усвідомлено продавали, здавали в оренду або надавали ці судна для побудови проєкту або обманним шляхом чи складними операціями брали участь у наданні цих кораблів для будівництва "Турецького потоку" і "Північного потоку-2".

Це рішення накладає обмеження, зокрема, на видачу американських віз, також можлива ануляція чинних віз для співробітників або співвласників компаній, які потрапили під санкції. Крім цього, може бути "заморожено" майно й активи таких осіб на території США.

Після набуття законом чинності держсекретар і казначейство впродовж 60 днів повинні подати комітету конгресу звіт з переліком організацій та осіб, на які поширюються санкції. У компаній, причетних до будівництва "Турецького потоку" і "Північного потоку-2", буде 30 днів, щоб припинити діяльність, пов'язану з цими газопроводами.

"Незважаючи на те, що санкційні рішення стосуються тільки кораблів, у "Нафтогазі" вважають, що воно завдасть серйозного удару по трубопроводах, оскільки Росія сама не має відповідної техніки і змушена користуватися послугами іноземних судновласників", - додали в ЗМІ.

Нагадаємо, в оборонний бюджет США на 2020 рік заклали введення санкцій проти російських газопроводів "Північний потік-2" і "Турецький потік". Передбачається накладення санкцій проти пов'язаних з Росією трубопроводів заради "забезпечення енергетичної безпеки Європи". Відзначають, що для "стримування Росії" можуть збільшити витрати на європейську оборонну ініціативу на $734 млн.

Нагадаємо, США критикують спорудження "Північного потоку-2", вважаючи його загрозою для енергетичної безпеки ЄС. Окрім того, Вашингтон ввів санкції проти компаній, причетних до його будівництва.

В Україні теж розглядають "Північний потік-2" як інструмент політичного впливу Кремля. Водночас у Німеччині та Росії запевняють, що проєкт - суто економічний.

Газопровід "Північний потік-2" повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників з РФ зі споживачами в Європі. Його планова протяжність становитиме більш ніж 1,2 тис. км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік. Проєкт реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями - Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall.

Церемонія запуску газопроводу "Турецький потік", який Росія побудувала для ліквідації залежності від української ГТС, запланована на 8 січня 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram