ГоловнаСвіт

Німеччина спростувала заяву Путіна про вбитого в Берліні чеченця

ФРН очікує від російської сторони "готовності до співпраці".

Німеччина спростувала заяву Путіна про вбитого в Берліні чеченця
Фото: EPA/UPG

Уряд Німеччини спростував слова президента Росії Володимира Путіна про те, що Москва зверталася до ФРН із запитом про видачу колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі, убитого влітку в Берліні.

"У нас немає жодних даних про такий запит на екстрадицію", - заявив у середу, 11 грудня, офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт, передає DW.

За словами Зайберта, Німеччина закликає російську сторону до співпраці в питанні розслідування берлінського вбивства і просить надати наявну інформацію.

"Ми чітко висловили наші очікування на різних рівнях і чекаємо тепер, чи виявить російська сторона готовність до співпраці", - додав Зайберт.

Володимир Путін уперше прокоментував берлінське вбивство 10 грудня на пресконференції в Парижі, де проходив саміт у нормандському форматі з питання конфлікту на Донбасі. При цьому президент РФ заявив, що російська сторона неодноразово порушувала питання про видачу Хангошвілі, але не знайшла "розуміння" в німецьких колег. Він також відкинув звинувачення в тому, що до вбивства Хангошвілі могли бути причетні російські спецслужби, підкресливши, що "це бандитське середовище і там може статися все що завгодно".

Висилку російських дипломатів Путін назвав "некоректною", заявивши, що "неписані закони" вимагають дзеркальних заходів. "Ви вислали наших дипломатів, ми висилаємо ваших. От і все", - заявив Путін, зазначивши, що "не думає", що в російсько-німецьких відносинах через цю подію повинна виникнути якась криза.

Зелімхана Хангошвілі, який був польовим командиром під час Другої чеченської війни, застрелили 23 серпня в берлінському парку Малий Тіргартен. Гаданого вбивцю затримали в Берліні того ж дня завдяки показам свідків. Ним виявився чоловік із російським паспортом на ім'я Вадима Соколова. Портал журналістських розслідувань The Insider 3 грудня повідомив, що Вадим Соколов - насправді 54-річний Вадим Красиков, якого Росія оголошувала в розшук через Інтерпол 2014 року.

Розслідування вбивства взяла на себе Федеральна прокуратура Німеччини. Таке роблять, лише коли підозрюють, що до злочину причетні спецслужби іншої держави. На початку грудня Німеччина звинуватила Москву в тому, що вона недостатньо співпрацює в розслідуванні цього злочину і у зв'язку із цим вислала двох російських дипломатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram