ГоловнаСвіт

"Північний потік-2" не встигнуть побудувати в озвучені раніше терміни

Раніше планувалося ввести об'єкт в експлуатацію до кінця 2019 року.

"Північний потік-2" не встигнуть побудувати в озвучені раніше терміни
Фото: ИноСМИ

Компанія-оператор газопроводу "Північний потік-2" повідомила про затримки із завершенням спорудження газопроводу. У понеділок, 9 грудня, в компанії визнали, що не зможуть вкластися в озвучені раніше терміни будівництва енергетичного об'єкта, передає DW.

"Ми запланували, що найближчими місяцями завершимо проєкт згідно з усіма правовими і технічними нормами", - зазначили у компанії.

Втім у компанії не змогли назвати точної дати завершення будівництва трубопроводу через погодні умови. Раніше планувалося до кінця 2019 року ввести об'єкт в експлуатацію.

На цю мить прокладено вже 2,1 тис. км труб двох ниток газопроводу. Ще залишилось близько 300 км. Планується, що після введення в експлуатацію цим газопроводом щорічно буде транспортуватися з Росії в Німеччину 55 млрд кубометрів газу.

Приблизно така сама кількість газу щорічно з Росії надходить по газопроводу "Північний потік-1", введеному в експлуатацію раніше.

Нагадаємо, США критикують спорудження "Північного потоку-2", вважаючи його загрозою для енергетичної безпеки ЄС. Крім того, Вашингтон ввів санкції проти компаній, причетних до його будування і навіть прописав ці санкції в проєкті оборонного бюджету.

В Україні теж розглядають "Північний потік-2" як інструмент політичного впливу Кремля. Водночас у Німеччині та Росії запевняють, що проєкт - виключно економічний.

Газопровід "Північний потік-2" повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників з РФ зі споживачами в Європі. Його планова протяжність становитиме понад 1,2 тис. км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік. Проєкт реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями - Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram