ГоловнаСвіт

Путін заявив, що запуск "Північного потоку-2" не означає припинення транзиту газу через Україну

Російський президент заявив, що цей газопровід - суто комерційний проєкт.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що газопровід "Північний потік-2" є комерційним проєктом і Росія не має наміру припиняти транзит газу через територію України.

Про це він заявив на зустрічі з представниками німецького бізнесу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я ще раз хочу підкреслити: це ("Північний потік-2", - ред.) суто комерційний проект. Уряд фактично не бере в ньому участі. І так, щоб не було жодних тлумачень, багато разів про це говорив, ще раз хочу про це сказати: це зовсім не означає, що Росія має намір припинити транзит через територію України", - сказав російський президент.

"Питання - не в території, питання - в економічній доцільності", - додав Путін.

Він також заявив, що зараз Росія "веде переговори з українськими партнерами у Відні" і, незважаючи на те, що запити сторін важко реалізувати, Путін сподівається, "що суб'єкти господарювання знайдуть прийнятні рішення".

Нагадаємо, наприкінці жовтня Данське енергетичне агентство видало дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" у виключній економічній зоні країни. Данія залишалася єдиною країною, яка не видала російському "Газпрому" дозволу на будівництво на своїй території.

У червні компанія Nordstream 2 AG відкликала початкову заявку, подану 2017 року, про прокладання газопроводу через територіальні води країни на південь від Борнхольма. DEA розглядала також дві інші заявки. Повідомляли, що даний процес завершать, щойно пройде оцінка впливу на навколишнє середовище, а також аспектів, пов'язаних із безпекою.

Раніше виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що втрата російського транзиту може призвести до падіння ВПП України на 0,7%.

Президент Володимир Зеленський говорить, що Україна ніяк не може впливати на рішення Євросоюзу в питанні "Північного потоку 2", але він сподівається на позитивний результат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram