ГоловнаСвіт

У Франції проводять загальнонаціональний страйк проти пенсійної реформи

По всій країні практично паралізовано залізничний рух.

У Франції проводять загальнонаціональний страйк проти пенсійної реформи
Фото: lefigero.fr

Сьогодні, 5 грудня, у Франції почався загальнонаціональний страйк проти пенсійної реформи, яку готує уряд. Про це пише RFI.

Цей день назвали "чорним четвергом". Відзначають, що ця пенсійна реформа була передвиборною обіцянкою президента Франції Еммануеля Макрона.

Рушійною силою страйку стали в першу чергу транспортники, а також учителі, лікарі, енергетики, авіадиспетчери. Акції протесту проводять поліцейські та співробітники судів.

 Французы едут на велосипедах на работу во время национальной забастовки транспорта, улица Риволи возле мэрии
в Париже, Франция, 5 декабря 2019.
Фото: EPA/UPG
Французы едут на велосипедах на работу во время национальной забастовки транспорта, улица Риволи возле мэрии в Париже, Франция, 5 декабря 2019.

У Парижі страйкує громадський транспорт, по всій країні практично паралізовано залізничний рух - рух на високошвидкісних лініях поїздів TGV буде забезпечено лише на 10%. На регіональних залізницях курсуватимуть лише 20% експресів. Передбачають, що залізничний рух буде сильно утруднено до 12 грудня.

Крім того, закриті дві третини шкіл, страйкують 55% учителів. По всій Франції заявлено 245 маніфестацій. У Парижі введено підвищені заходи безпеки.

На 5 грудня також скасували кожен п'ятий авіарейс у французьких аеропортах. Компанія Air France скасувала 30% внутрішніх рейсів і 15% середньомагістральних польотів.

Вход в метро Гар дю Нор закрыт во время национальной забастовки в Париже, Франция, 5 декабря 2019 г.
Фото: EPA/UPG
Вход в метро Гар дю Нор закрыт во время национальной забастовки в Париже, Франция, 5 декабря 2019 г.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Суть реформи, проти якої виступає суспільство, полягає в тому, що держава має намір перейти від складної системи з 42 різних режимів до універсальної пенсійної системи, починаючи з 2025 року.

Реформа передбачає зміну принципу нарахування пенсій і перехід до системи пенсійних балів. При збереженні пенсійного віку 62 роки (право виходу на пенсію) для отримання повної пенсії (без відрахувань) французам доведеться працювати щонайменше до 64 років.

Цей вік буде підвищуватися для того, щоб пенсійна система залишалася бездефіцитною. Також наголошують, що в різних категорій працівників є свої причини невдоволення реформою. Наприклад, транспортники захищають свій спеціальний режим, який дозволяє їм виходити на пенсію достроково.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram