ГоловнаСвіт

У французьких Альпах знайшли базу російських шпигунів

Агенти були співробітниками ГРУ.

У французьких Альпах знайшли базу російських шпигунів
Фото: aquatek-filips.livejournal.com

15 російських шпигунів використовували французькі Альпи як базу для проведення операцій по всій Європі. Вони були співробітниками елітного підрозділу ГРУ, що відповідає за замовні вбивства, акти саботажу і управління так званими "мертвими поштовими скриньками", які використовуються таємними агентами і їх підручними для обміну інформацією.

Про це в матеріалі, оприлюдненому в середу, 4 грудня, повідомила французька газета Le Monde, передає DW.

За даними видання, один з цих шпигунів, очевидно, був причетний до замаху на колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля і його дочки в березні 2018 року. Західні спецслужби вийшли на слід цієї групи шпигунів під час розслідування замаху на Скрипалів. У період з 2014 по 2018 роки ці російські агенти неодноразово зупинялися в невеликих французьких містечках на південному сході Франції, в тому числі Шамоні і Евіані.

Як повідомляє Le Monde, ці шпигуни працювали в Болгарії, Молдові, Чорногорії та інших країнах, але не у Франції. Західним спецслужбам не вдалося конфіскувати зброю або інші докази.

4 грудня уряд ФРН вислав з Німеччини двох російських дипломатів на тлі скандалу навколо вбивства на замовлення колишнього чеченського польового командира в Берліні в серпні цього року. МЗС ФРН обґрунтувало цей захід небажанням Москви співпрацювати в розслідуванні цього злочину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram