ГоловнаСвіт

Газопровід TANAP підключили до газотранспортної системи Європи

Церемонія відбулася за участю президентів Туреччини й Азербайджану.

Газопровід TANAP підключили до газотранспортної системи Європи
Фото: EPA/UPG

Трансанатолійський газопровід  (TANAP) у суботу офіційно підключили до газотранспортної системи Європи.

Церемонія завершення будівництва відбулася в селищі Іпсала турецької провінції Едірне, пише "Анадолу". У ній узяли участь президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, президент Азербайджану Ільхам Алієв, прем'єр-міністр Грузії Георгій Гахарія та інші офіційні особи.

TANAP проходить територією Азербайджану, Грузії і Туреччини, де з'єднується з Трансадріатичним трубопроводом (ТАР), який ще будується. По ньому газ постачатиметься в Грецію, Албанію, Італію.

Потужність TANAP - 16 млрд кубометрів азербайджанського газу на рік. Шість мільярдів призначено для турецького ринку, решта піде в Європу. За додаткових інвестицій потужність газопроводу можна буде збільшити до 31 млрд кубометрів.

TANAP - найдовший відтинок "Південного газового коридору" з Азербайджану в Європу. На початковому етапі газ, який видобуватиметься в рамках другої фази розробки азербайджанського газоконденсатного родовища "Шах Деніз", розглядається як основне джерело для проєктів "Південного газового коридору". На більш пізньому етапі до проєкту можуть бути підключені й інші джерела.

Його вартість становить близько 6,5 млрд доларів. Акціонерами TANAP є азербайджанський SOCAR (51%), турецький газопровідний оператор BOTAS (30%), BP (12%) і SOCAR Turkey (7%).    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram