ГоловнаСвіт

Єврокомісія схвалила газові консультації Росії та України

Договір про транзит газу для них буде "найкращою новиною".

Єврокомісія схвалила газові консультації Росії та України
Фото: twitter.com/MarosSefcovic

Європейська комісія схвально поставилася до газових консультацій між Росією та Україною, які відбулися у Відні 28 листопада. Відповідну заяву в twitter зробив віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович.

"Вітаю поточні контакти між Росією та Україною в контексті тристоронніх газових переговорів. Ми будемо спиратися на вже досягнутий прогрес у консультаціях під час наступного раунду тристоронніх переговорів на політичному рівні, які прийматиме Єврокомісія в грудні", - заявив він.

До цього Шефчович говорив, що договір про транзит газу буде "найкращою новиною" для всіх причетних країн.

Нагадаємо, напередодні прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що жодних окремих переговорів про прямі закупівлі російського газу не ведеться.

Україна наприкінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу у "Газпрому", оскільки "Нафтогаз" вважає його ціну завищеною. Імпорт тепер здійснюється на західному кордоні.

22 грудня 2017 року Арбітражний інститут Торговельної палати Стокгольма ухвалив рішення, згідно з яким "Нафтогаз" повинен відновити закупівлі російського газу обсягом не менш ніж 5 млрд куб. м до кінця дії контракту.

Наприкінці лютого 2018 року "Нафтогаз" вніс авансовий платіж за березень, розраховуючи відновити постачання з Росії, але "Газпром" повернув гроші і надіслав "Нафтогазу України" повідомлення про початок процедури розірвання контрактів на постачання і транзит газу.

Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору. Водночас у "Нафтогазі" скептично налаштовані щодо його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Як повідомлялося, консультації на рівні експертів, що передуватимуть тристоронній міністерській зустрічі з газопостачання ЄС-Україна-РФ, повинні відбутися в Брюсселі 29 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram