ГоловнаСвіт

Росія вийшла з Женевської конвенції щодо захисту населення під час міжнародних збройних конфліктів

Раніше вона неодноразово порушувала норми цієї конвенції.

Росія вийшла з Женевської конвенції щодо захисту населення під час міжнародних збройних конфліктів
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін підписав закон, згідно з яким Росія виходить з Женевської конвенції щодо захисту цивільного населення під час міжнародних збройних конфліктів. Документ опубліковано на сайті Системи забезпечення законодавчої діяльності Держдуми.

"Відкликати заяву, яка була зроблена СРСР при ратифікації Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол 1), прийняту у Женеві 8 червня 1977 року, відповідно до пункту 2 статті 90 названого Протоколу 1", - йдеться у 1 статті документа.

Законопроеєкт затвердив російський парламент у жовтні 2019 року, а 6 листопада його схвалила Рада Федерації.

Підписання закону президентом означає, що відтепер РФ не визнає статтю додаткового протоколу до конвенції, яка закріплює роль спецкомісії ООН як судового органу, що має право судити країну за порушення прав цивільного населення в умовах війни.

Нагадаємо, окупаційна влада Криму, незважаючи на норми міжнародного гуманітарного права, готує дітей до вступу на службу в армію РФ і пропагує війну.

Це є порушенням заборони, передбаченої ст. 51 Женевської конвенції №4 «Про захист цивільного населення під час війни» від 12 серпня 1949 року.

Про те, як ще Росія порушує норми Женевської конвенції про захист населення, читайте в інтерв'ю LB з керівником представництва президента України в Криму Антоном Кориневичем. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram