ГоловнаСвіт

У Кракові відкрили пам'ятник Анні Ярославні

Однакові скульптури київської княжни встановлюють по всьому маршруту її подорожі до Франції.

Фото: kyivcity.gov.ua

У польському місті Краків у вівторок відкрили пам'ятник дочці київського князя Ярослава Мудрого і королеві Франції Анні Ярославні.

Про це повідомила пресслужба Київської міськадміністрації.

Пам'ятник подарований громадою Києва в рамках проєкту "Шлях королеви", який передбачає встановлення однакових пам'ятників Анні Київській в головних містах Європи на шляху до Франції.

Пам'ятник встановили на території краківського палацу Вельопольських.

"Краків, королівська столиця Польщі, став першою великою зупинкою дочки Ярослава Мудрого на її шляху до Франції. І не тільки це пов'язує Анну з Польщею - майбутню королеву Франції виховувала сестра Ярослава Мудрого Марія-Добронега, яка, вийшовши заміж за польського князя Казимира I Відновителя, стала величною княгинею Польщі і матір'ю майбутнього князя Польщі Болеслава II Сміливого", - розповів під час відкриття пам'ятника заступник голови КМДА Валентин Мондрієвський.

Фото: kyivcity.gov.ua

Фото: kyivcity.gov.ua

Фото: kyivcity.gov.ua

Нагадаємо, що пам'ятник Київській княжні встановили також у французькому місті Тулуза та бельгійському Арлоні. Скульптуру також планують відкрити в Чехії, Австрії та Німеччині.

1051 року Анна Ярославна, яку в світі називають Анна Київська, дочка князя Ярослава Мудрого та Шведської принцеси Інгегерди, племінниця святих Бориса і Гліба, братів Ярослава Мудрого, вийшла заміж за Генріха І, короля Франції, у Реймсі і стала королевою Франції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram