ГоловнаСвіт

ОБСЄ не визнала білоруські парламентські вибори

Спостерігачі ОБСЄ заявили про "серйозні процедурні порушення під час підрахунку голосів".

ОБСЄ не визнала білоруські парламентські вибори
Фото: EPA/UPG

Дострокові вибори в нижню палату парламенту Білорусі, які відбулися 17 листопада, спостерігачі Парламентської асамблеї ОБСЄ не визнали відповідними міжнародним стандартам. Про це повідомляє Еuroradio з посиланням на спецкоординатора ОБСЄ Маргарету Седерфельт.

Спостерігачі ОБСЄ заявили про "серйозні процедурні порушення під час підрахунку голосів".

"Ми відзначили, що велика кількість кандидатів подала заявки на участь у виборах, але їхню участь обмежили. Ці вибори продемонстрували повну відсутність дотримання демократичних зобов'язань. У державі, де повноваження і незалежність парламенту обмежені, а основні свободи як виборців, так і кандидатів обмежують, існує небезпека перетворення парламентських виборів на формальність", - наголосила Седерфельт.

Представники ОБСЄ висловили своє розчарування, що влада Білорусі не виконала рекомендацій щодо зміни виборчого законодавства.

Основні зміни, які були запропоновані ОБСЄ після попередніх виборів, стосувалися принципів формування виборчкомів, прав кандидатів і прозорості підрахунку голосів. За словами Седерфельт, ці ж рекомендації залишаються актуальними і сьогодні.

Нагадаємо, на дострокових виборах у нижню палату парламенту Білорусі не обрали жодного опозиціонера. 

Найбільше в оновленій Палаті представників буде членів Комуністичної партії Білорусі. Депутатами стали 11 комуністів.

На другому місці за кількістю депутатів соціалістична Республіканська партія праці і справедливості. У новому скликанні їх буде шість. Також депутатами стали два кандидати від Білоруської патріотичної партії, по одному від Аграрної партії і Ліберально-демократичної.

Решта майже 90 депутатів - позапартійні.

Палата представників Національних зборів Республіки Білорусь складається зі 110 депутатів, яких обирають в одномандатних виборчих округах за мажоритарною виборчою системою в один тур.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram