ГоловнаСвіт

У Грузії спецпризначенці розігнали акцію опозиції біля парламенту

Поліція застосувала проти мітингувальників водомети.

У Грузії спецпризначенці розігнали акцію опозиції біля парламенту
Фото: On.ge

Поліцейські спецпризначенці розігнали пікети опозиції біля парламенту Грузії.

Про це повідомляють "Новости.Грузия".

Сотні поліцейських зі щитами, в спецодязі та з кийками оточили будівлю парламенту Грузії по периметру і о 17-й годині почали розгін акції. Спочатку за допомогою щитів поліція витіснила протестувальників, у тому числі і лідерів опозиції.

Перед спецоперацією було увімкнено спеціальне звукове попередження. Однак учасники акції заявили, що не збираються розходитися. Вони стали віч-на-віч з поліцією з піднятими руками. Деякі лягли на асфальт. Так вони підкреслювали, що протест носить мирний характер.

Після цього поліція застосувала проти учасників акції водомети.

На відміну від акції 20 червня, правоохоронці не застосовували сльозогінний газ і гумові кулі. Деяких активістів виносили з акції на руках. Протестувальники викрикували на адресу поліцейських: "Раби!", "Диктатура!" і "Ганьба!".

У поліції пізніше пояснили проведення спецоперації необхідністю забезпечити нормальну роботу парламенту. Однак відразу після розгону біля парламенту кілька сотень співробітників спецназу були спрямовані на зачистку проспекту Руставелі, де також проходила акція протесту. Зазначають, що протести в цьому місці ніяк не заважали депутатам потрапити в будівлю парламенту.

Лідери опозиційних партій "Єдиний національний рух" і "Європейська Грузія" заявили, що протести триватимуть.

За даними ЗМІ, кілька людей отримали ушкодження. Їм надають медичну допомогу - на місці працюють бригади швидкої допомоги.

Нагадаємо, протести біля парламенту Грузії почалися після того, як депутати провалили голосування про реформу виборчої системи, яку пообіцяла провести влада. Основною вимогою мітингувальників є проведення позачергових парламентських виборів за пропорційною системою, а також відставка уряду і зміна нинішнього складу Центрвиборчкому.

Опозиція вважає несправедливою нинішню змішану систему виборів - за пропорційною і мажоритарною системою, оскільки це дозволяє правлячій партії отримувати серйозну перевагу на виборах. Наприклад, на виборах до парламенту 2016 року "Грузинська мрія" набрала 48,7% голосів, але отримала в парламенті 115 місць із 150 (77%) і статус конституційної більшості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram