ГоловнаСвіт

Партія соціалістів Молдови вирішила сформувати міноритарний уряд

Президент Додон запропонував кандидатуру прем'єр-міністра.

Партія соціалістів Молдови вирішила сформувати міноритарний уряд
Фото: EPA/UPG

Партія соціалістів Молдови вирішила сформувати міноритарний уряд. Вони не створюватимуть більшості з жодною парламентською партією.

Про це йдеться в повідомленні партії, поширеному 13 листопада після консультацій фракцій з президентом, передає NewsMaker.

"Ми оголошуємо, що відсьогодні фракція ПСРМ переходить в режим формування нового уряду за участю президента РМ та інших парламентських фракцій і з Божою допомогою для країни", - йдеться в повідомленні.

Соціалісти називають "несерйозною" і "політично інфантильною" вимогу блоку ACUM знову призначити прем'єр-міністром Майю Санду.

На думку соціалістів, так ACUM намагається спровокувати конфлікт. Вони переконані, що взяття урядом Санду відповідальності за зміну процедури призначення генпрокурора "було навмисно неконституційним, щоб стати приводом для відставки уряду і розпаду коаліції". Водночас, вважають в ПСРМ, "дострокові парламентські вибори приведуть країну до хаосу та катастрофічних соціальних і економічних наслідків".

Зазначається, що соціалісти мають намір створити уряд технократів і не будуть створювати нової парламентської більшості з жодною фракцією.

Президент Молдови Ігор Додон висунув на пост прем'єр-міністра Іона Кіку. Він зазначив, що це - "аполітичний кандидат".

Додон повідомив, що у Кіку є 15 днів, щоб сформувати список міністрів і пріоритети майбутнього уряду. Однак президент закликав його діяти швидше. Додон наголосив, що країні загрожують дострокові вибори, якщо його кандидатуру не схвалять.

Також Додон зачитав декрет про відставку уряду Санду.

Зазначається, що посол США в Молдові Дерек Хоган заявив, що шкодує, що уряд Санду відправили у відставку, а правляча коаліція розпалася. За словами Хогана, США "зробили все, що було в їхніх силах, щоб цьому запобігти, але виявилося, що "це неможливо".

Нагадаємо, 8 листопада Партія соціалістів ініціювала вотум недовіри коаліційному уряду, до складу якого входять її представники. 12 листопада парламент країни висловив вотум недовіри уряду.

У лютому 2019 року в Молдові відбулися парламентські вибори. Соціалісти отримали 35 мандатів, демократи - 30, ACUM - 26, партія ШОР - 7. Для формування більшості в Молдові необхідний 51 депутат. Коаліція проєвропейського блоку ACUM і проросійської ПСРМ була створена на початку літа. Вони пішли на це, щоб усунути від влади Демократичну партію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram