ГоловнаСвіт

У Польщі осквернили братську могилу українських воїнів

Там спочивають солдати УПА.

У Польщі осквернили братську могилу українських воїнів
Фото: wiadomosci.onet.pl

У Польщі в селі Пікуличі неподалік Перемишля невідомі осквернили братську могилу військових, які воювали в Українській Повстанській Армії.

В основному на цьому військовому цвинтарі поховано в'язнів табору для військовополонених Української Галицької Армії та армії УНР, передає "Польське радіо" з посиланням на onet.pl.

"Але у польських націоналістів і в антиукраїнських колах емоції викликають могили 47 воїнів УПА, які загинули в 1946-1947 роках. Саме братська могила солдатів УПА була сплюндрована наприкінці жовтня. Невідомі замалювали табличку білою і червоної фарбою. Крім того, замалювали надгробки з прізвищами загиблих, а також зобразили на хрестах герб України", - уточнили в ЗМІ.

Фото: onet.pl

Крім братської могили воїнів УПА, так сплюндрували ще як мінімум одну могилу. Фотографії вандалізму журналістам надіслало анонімне джерело з польських націоналістичних кіл. Інформатор отримав цей знімок від іншого джерела, імені якого також не розголошують.

12 листопада журналісти зв'язалися з міською адміністрацією Перемишля, де їм повідомили, що сліди вандалізму на кладовищі вже ліквідовано.

Фото: onet.pl

Нагадаємо, що в травні 2019 на цвинтарі в селі Фредрополь Підкарпатського воєводства Польщі невідомі осквернили пам'ятний хрест, на якому встановлена таблиця з прізвищами членів українського підпілля з цього села. Усього з 2014 року на території південно-східної Польщі відбулися десятки актів вандалізму і руйнування українських пам'яток.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram