ГоловнаСвіт

Білий дім заборонив публікацію заяви про захоплення українських кораблів у Керченській протоці - ексрадник Волкера

Її хотів оприлюднити Держдепартамент.

Білий дім заборонив публікацію заяви про захоплення українських кораблів у Керченській протоці - ексрадник Волкера
Фото: EPA/UPG

Колишній помічник ексспецпредставника США з питань України Курта Волкера Крістофер Андерсон під час свідчень у Палаті представників повідомив, що в Білому домі заборонили публікацію офіційної заяви про захоплення українських кораблів, здійснене Росією в Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Андерсон свідчив у рамках фази розслідування у справі про імпічмент Дональда Трампа. За його словами, Державний департамент США підготував офіційну заяву, в якій засуджувалася агресія Росії в Керченській протоці, але Білий дім не дав опублікувати її. Стенограму свідчень Андерсона оприлюднили на сайті National Public Radio.

"25 листопада 2018 року Росія загострила конфлікт, коли її сили відкрито атакували і захопили українські військові кораблі. Поки мої колеги в Держдепартаменті оперативно готували заяву із засудженням Росії у зв'язку з її ескалацією, офіційні особи в Білому домі заблокували її оприлюднення", - заявив він.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки Росія захопила українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" разом із 24 людьми на борту. Їх відпустили 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими у форматі 35 на 35.

Росія проігнорувала сім вимог України віддати три кораблі Військово-морських сил. Вона не відповіла на жодне звернення українських дипломатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram