ГоловнаСвіт

Конституційний суд РФ дозволив вилучати майно у друзів хабарників

Конфіскація допустима не тільки в чиновників і найближчих членів їхніх сімей, а й у інших родичів і навіть знайомих.

Конституційний суд РФ дозволив вилучати майно у друзів хабарників
Фото: dpsu.gov.ua

Конституційний суд Росії в рамках боротьби з корупцією дозволив вилучати майно не тільки в самих чиновників і їхніх родичів, підозрюваних у хабарництві, а й у друзів чи знайомих.

Про це повідомляє російська газета "Ведомости" з посиланням на опубліковані на сайті КС відмовні ухвали за скаргами відставного полковника МВС РФ Дмитра Захарченка, засудженого у справі про корупцію, а також його рідних і знайомих.

За висновком Конституційного суду РФ, конфіскація майна "належить до особливих правових заходів", спрямованих на протидію корупції та захист "конституційно значущих цінностей". Ця норма, зазначено в документі, закріплена в законі "Про контроль за відповідністю витрат осіб, які посідають державні посади, та інших осіб їхнім доходам", тому суди мають право вилучати на користь держава майно, якщо воно куплене на доходи, законність яких не підтверджена.

При цьому вилучення незаконно нажитого майна, на думку КС, прийнятне не тільки в чиновників і найближчих членів їхніх сімей, а й у інших родичів і навіть знайомих.

На думку адвоката Захарченка, рішення КС свідчить про те, що в дохід держави можуть стягнути майно будь-якої людини, викритої у зв'язках з корупціонерами, якщо вона не зможе довести законності його походження. При цьому доводити законність походження майна необхідно за допомогою довідки з податкової, оскільки, за словами адвоката, іншим доказам суди не вірять.

Нагадаємо, в Україні Верховна Рада ввела грошову винагороду для викривачів корупції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram