ГоловнаСвіт

У Туреччині знайшли мертвим керівника сирійських "Білих касок"

Джеймс Ле Мезюр'є викривав злочини РФ у Сирії.

У Туреччині знайшли мертвим керівника сирійських "Білих касок"
Джеймс Ле Мезюрье
Фото: JAMES LE MESURIER/TWITTER

Колишній британський військовий, засновник сирійської неурядової організації "Білі каски" Джеймс Ле Мезюр'є знайдений мертвим у Стамбулі. Тіло Ле Мезюр'є виявили поруч з його будинком. Причина смерті наразі не відома. Як пишуть турецькі ЗМІ, тіло британця виявили з переломами ніг і черепа, передає ВВС.

Як повідомив один з волонтерів "Білих касок", тіло виявили приблизно о 04:30 ранку за місцевим часом на вулиці поруч з офісом організації Mayday Rescue Foundation, частиною якої є "Білі каски". Його знайшов працівник місцевої мечеті, який подзвонив у поліцію.

"Білі каски" - неурядова добровольча організація, що діє в Сирії на територіях, контрольованих опозиційними угрупованнями. Основна діяльність організації - медична допомога населенню і порятунок мирних жителів, постраждалих під час бойових дій.

Однак крім рятувальної та медичної роботи, "Білі каски" документують події, що відбуваються в Сирії, за допомогою відеоапаратури. Матеріали цієї організації неодноразово викликали вкрай болісну реакцію як в уряду Башара Асада, так і у його союзників, Росії та Ірану. Адже багато із задокументованих кадрів зафіксували злочини сирійських, російських та іранських військових проти мирного населення.

У підконтрольних Башару Асаду ЗМІ, а також в Росії, Ірані та інших країнах з'явилося безліч публікацій, в яких "Білі каски" звинувачувалися у фальсифікації свідчень бомбардувань мирного населення авіацією Асада і Росії, а також хімічних атак. У багатьох випадках факти нападів були підтверджені іншими спостерігачами та міжнародними організаціями.

Але сирійський уряд Башара Асада і його союзники Росія та Іран звинувачували "Білі каски" у сприянні терористичним організаціям.

Минулого тижня представник російського МЗС Марія Захарова написала в твітері, що за її даними, Ле Мезюр'є начебто в минулому працював на британську розвідку МІ6.

Варто зазначити, що в 2016 році Ле Мезюр'є був нагороджений Орденом Британської імперії. Того самого року "Білі каски" отримали премію "За правильний спосіб життя" за надзвичайну сміливість, співчуття і гуманітарну участь у порятунку цивільного населення. Тоді ж організація була номінована на Нобелівську премію миру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram