ГоловнаСвіт

У США опублікували стенограми свідчень високопоставлених експертів Білого дому щодо РФ і України

Александр Віндман підтвердив, що Трамп саме "вимагав" почати розслідування.

У США опублікували стенограми свідчень високопоставлених експертів Білого дому щодо РФ і України
Фото: betterworldcampaign.org

Конгресмени опублікували стенограми свідчень провідного експерта з питань України Ради національної безпеки США Александра Віндмана та колишнього радника президента США Дональда Трампа з питань РФ Фіони Гілл, які вони дали в рамках процедури імпічменту Дональда Трампа. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відзначають, що Віндман був одним із тих, хто чув розмову Трампа з президентом Зеленським. Гілл, фахівець не тільки з питань РФ, але й України, покинула пост у Раді національної безпеки цього літа.

Віндман у своїх свідченнях заявив, що слова Трампа в розмові із Зеленським про розслідування стосовно сина свого конкурента на виборах Джо Байдена були "вимогою".

"Підполковник Віндман повідомив комітетам, що "вимога" президента Трампа про необхідність оголосити політично мотивоване розслідування стосовно громадянина США з боку іноземної держави... змусила його турбуватися про те, що ця дія може "підірвати національну безпеку США", - сказано в заяві голів комітетів з нагляду, закордонних справ і розвідки.

Фіона Гілл, своєю чергою, розповіла, що вона, як і інші високопоставлені чиновники, була стурбована спробами влади США переконати Україну почати розслідування.

"Доктор Фіона Гілл, шановний експерт з питань Росії і України, розповіла, що високопоставлені чиновники Білого дому, в тому числі колишній радник з національної безпеки Джон Болтон, ділилися з нею стурбованістю щодо спроб, зроблених до дзвінка 25 липня, переконати Україну провести ці політично мотивовані розслідування", - відзначили голови комітетів.

Нагадаємо, телефонна розмова між лідерами України та США 25 липня призвела до того, що проти президента Трампа почали розслідування в межах процедури імпічменту.

Демократи з Палати представників почали процедуру, дізнавшись, що Трамп під час літньої телефонної розмови із Зеленським тиснув на співрозмовника, прагнучи змусити його провести розслідування проти сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена.

Ще одна телефонна розмова між Трампом і Зеленським відбулася 22 квітня, після перемоги Зеленського на виборах президента України. 9 листопада Трамп анонсував публікацію другої розмови із Зеленським на 12 листопада. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram