ГоловнаСвіт

Глава адміністрації Трампа не з'явився для надання свідчень у справі про імпічмент

Республіканець Малвані відомий своїми суперечливими заявами щодо України.

Глава адміністрації Трампа не з'явився для надання свідчень у справі про імпічмент
Мик Малвэни
Фото: NBC News

В.о. керівника апарату Білого Дому та провідний радник президента США Дональда Трампа - Мік Малвані не з'явився в п'ятницю, 8 листопада, для наданні свідчень перед комітетами Палати представників і спецкомітетом з розвідки у справі про імпічмент, передає DW.

"Сьогодні вранці, за хвилину до запланованої сесії, сторонній юридичний консультант Малвані поінформував нас, що за розпорядженням Білого дому його клієнт не буде виконувати умов офіційної повістки", - зазначив представник розслідування щодо питання про імпічмент Трампу.

За його словами, адвокат також звернув увагу на "абсолютну недоторканність", якою нібито користується Малвані в ролі старшого радника Трампа і глави адміністративно-бюджетного управління при адміністрації американського президента.

Слухання на Капітолійському пагорбі повинні були проходити в закритому режимі. Повістку Малвані надіслали ввечері 7 листопада після відповідного запиту слідчих.

Сам Трамп стверджував, що не має нічого проти того, щоб його радник дав свідчення. "Думаю, це пішло б на користь", - заявив журналістам глава Білого дому.

Мік Малвані відомий своїми суперечливими заявами щодо політики тиску з боку адміністрації Трампа на Україну. Зокрема, минулого місяця чиновник дав пресконференцію в Білому домі, під час якої зробив приголомшливе зізнання. Він, фактично, підтвердив, що президент Трамп заморозив майже $400 млн оборонної допомоги Україні, щоб натиснути на Київ для проведення розслідування проти демократів.

Журналісти перепитали Малвані кілька разів, чи дійсно він говорить про тиск на Україну, на що отримали ствердну відповідь. Брифінг транслювався в прямому ефірі. Правда, через кілька годин керівник адміністрації Трампа заявив, що його заява була висвітлена неправильно, звинувативши в цьому ЗМІ.

Нагадаємо, Демократи в Конгресі продовжують розслідування про можливе зловживання владою з боку президента Трампа. Приводом стала телефонна розмова Трампа з Зеленським.

Президента США підозрюють у тому, що під час бесіди він намагався змусити Київ почати розслідування проти ймовірного суперника на майбутніх президентських виборах Джо Байдена і його сина Хантера. Зеленський каже, що тиску на нього не чинилося.

Палата представників Конгресу США 31 жовтня схвалила резолюцію про імпічмент, Трамп називав це "найбільшим полюванням на відьом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram