ГоловнаСвіт

Соціалісти ініціювали вотум недовіри уряду Молдови

Голосування відбудеться протягом трьох робочих днів.

Соціалісти ініціювали вотум недовіри уряду Молдови
Премьер-министр Молдовы Майя Санду
Фото: EPA/UPG

Партія соціалістів Республіки Молдова 8 листопада ініціювала вотум недовіри коаліційному уряду Молдови, до складу якого входять її представники.

Як повідомляє NewsMaker, це пов'язано з конфліктом навколо конкурсу на посаду генерального прокурора. Парламент вирішив, що кандидатів повинна вибрати спецкомісія при Мін'юсті, але міністр юстиції в середу анулювала підсумки конкурсу через сумніви в об'єктивності комісії.

Прем'єр Майя Санду запропонувала особисто відібрати як мінімум двох кандидатів і передати список вищій раді прокурорів, яка вже вибере кандидата на підпис президенту.

Соціалісти оголосили цей проєкт неконституційним.

Розгляд вотуму має пройти в парламенті протягом трьох робочих днів, тобто до середи, 13 листопада. Уряд відправлять у відставку, якщо за це проголосують не менш як 51 депутат. У соціалістів в парламенті 36 мандатів. Щоб відправити уряд у відставку, їм потрібна підтримка, щонайменше, частини депутатів Демпартії. Всього у демократів 30 депутатів.

Раніше демократ Андріан Канду заявив, що Демпартія підтримає будь-яку пропозицію про відставку уряду Майї Санду.

Демократи і соціалісти теоретично могли б створити нову парламентську більшість. Але президент і неформальний лідер соціалістів Ігор Додон заявив, що такого не буде, і що коаліція можлива тільки з блоком ACUM. Додон також сказав, що у представників правлячої коаліції ще є час домовитися, а в уряду - відкликати поправки.

Нагадаємо, коаліція проєвропейського блоку ACUM і проросійської ПСРМ була створена на початку літа. Вони пішли на це, щоб усунути від влади Демократичну партію.

У лютому 2019 року в Молдові відбулися парламентські вибори. Соціалісти отримали 35 мандатів, демократи - 30, ACUM - 26, партія ШОР - 7. Для формування більшості в Молдові необхідний 51 депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram