ГоловнаСвіт

Бундестаг не зміг прийняти поправки до газової директиви для "Північного потоку-2"

Чергове засідання відбудеться в п'ятницю.

Бундестаг не зміг прийняти поправки до газової директиви для "Північного потоку-2"
Фото: pikabu.ru

Німецький Бундестаг не зміг проголосувати за внесений федеральний урядовий законопроєкт про "поширення правил внутрішнього ринку газу на трубопроводи між державами-членами ЄС та державами-нечленами ЄС" через відсутність кворуму.

Про це повідомляє  "Укрінформ".

"Було віддано 133 голоси. Для кворуму необхідні 355 голосів. Тож парламент не має кворуму. Я закриваю засідання і оголошую чергове засідання о 9 ранку п'ятниці, 8 листопада", - заявив голова парламенту.

Зазначають, що така ситуація сталася після того, як на поіменному голосуванні наполягла фракція "Альтернативи для Німеччини". До цього президія тримався думки, що кворуму достатньо і на підставі того, що "за" (шляхом підняття рук) висловилися ХДС/ХСС, СДПН, ВДП, "проти" - АДН і Зелені, "утрималися" ліві.

Голосування проходило о другій годині ночі.

Нагадаємо, Україна закликала Німеччину не підтримувати "звільнення" "Північного потоку-2" від умов газової директиви ЄС.

12 грудня 2018 року Європарламент прийняв резолюцію, в якій закликав зупинити будівництво "Північного потоку-2". Цей проєкт посилює залежність ЄС від постачань російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також суперечить енергетичній політиці ЄС.

15 квітня 2019 року Рада ЄС затвердила зміни в Газовій директиві ЄС, що є частиною Третього енергопакету ЄС, про поширення європейських норм на газопроводи, що йдуть до Євросоюзу з третіх країн. Вони муситимуть працювати за тими самими правилами, що й трубопроводи, розташовані на території держав-членів ЄС. "Північний потік-2" не відповідає новим вимогам.

У травні 2019 року канцлерка Німеччини Ангела Меркель зазначала, що Європейська комісія вже не зможе блокувати будівництво газопроводу, оскільки проєкт практично повністю затверджено.

Наприкінці жовтня остання країна - Данія - дала дозвіл на будівництво цього газопроводу.

Можлива дата завершення будівництва "Північного потоку-2" - це кінець 2019 або початок 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram