ГоловнаСвіт

У Росії вирішили повернути витверезники

Відповідний законопроєкт пройшов перше читання в Держдумі РФ.

У Росії вирішили повернути витверезники
Фото: ridus.ru

Держдума Росії прийняла в першому читанні законопроєкт, який передбачає повернення системи витверезників.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Законопроєкт визначає перелік повноважень органів влади для організації "допомоги особам, які перебувають у громадських місцях в стані алкогольного, наркотичного або іншого токсичного сп'яніння, втратили здатність самостійно пересуватися чи орієнтуватися в навколишньому середовищі".

Ще один законопроєкт повинен внести зміни в закон "Про поліцію", наділяючи поліцейських правом доставляти громадян до витверезників.

"Скасування медичних витверезників вкрай негативно позначилося на загальній криміногенній ситуації. За даними МВС Росії, кількість злочинів, скоєних особами в стані алкогольного сп'яніння, з 2011 по 2018 рік зросла на 34,9% (у 2018 році - 326 269, що становить 35% від загального числа осіб, які вчинили злочини). Одночасно зросла кількість злочинів, скоєних щодо осіб, які опинилися в безпорадному стані у зв'язку з алкогольним сп'янінням", - йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Зазначають, що в деяких регіонах РФ уже є "установи для допомоги нетверезим людям, які втратили здатність самостійно пересуватися чи орієнтуватися в навколишньому середовищі". Такі установи відкрито вже у 20 суб'єктах РФ.

Нагадаємо, в Росії останній витверезник закрили 2011 року, а його функції передали медичним закладам.

В Україні витверезники ліквідували на початку 2000 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram