ГоловнаСвіт

Уряд Джонсона блокував доповідь про можливе втручання Росії в референдум щодо Брекзиту

Документ побачить світ після дострокових виборів 12 грудня.

Уряд Джонсона блокував доповідь про можливе втручання Росії в референдум щодо Брекзиту
Фото: yahoo

Комітет з розвідки і безпеки британського парламенту не встигне до виборів опублікувати свою доповідь про можливе втручання Росії в референдум щодо виходу Британії з Євросоюзу і в вибори 2017 року.

Публікацію затримав уряд на чолі з Борисом Джонсоном, передає ВВС.

Коли документ побачить світ, поки не ясно, але точно після дострокових виборів, які пройдуть в країні 12 грудня, повідомляє Блумберг. Останній день роботи Палати громад в її нинішньому складі до виборів - у вівторок 5 листопада.

Парламентський комітет з розвідки і безпеки більш як рік працював над доповіддю, що має назву "Росія". Члени комітету не відкривали, на чому саме фокусується цей документ, проте Бі-бі-сі вдалося з'ясувати, що експерти намагалися знайти підтвердження того, що Москва могла якось вплинути на перебіг референдуму про Брекзит.

17 жовтня готова доповідь лягла на стіл прем'єр-міністра Бориса Джонсона. Відповідно до закону про юстицію і безпекиу, прем'єр повинен оцінити, чи немає в ній будь-якої інформації, яка, в разі оприлюднення, завадить роботі органів безпеки і розвідки.

Зазвичай, кажуть експерти, прем'єр встигає за 10 робочих днів. Правда, в оточенні Бориса Джонсона вважають інакше.

"Подібні доповіді, що містять чутливу інформацію, повинні пройти через низку адміністративних етапів. Зазвичай це займає кілька тижнів", - заявив Бі-бі-сі представник Даунінг-стріт.

Незважаючи на це, глава парламентського комітету Домінік Грів розраховував оприлюднити доповідь 28 жовтня. Але цього не сталося. Тоді публікацію доповіді неформально перенесли на 4 листопада, сподіваючись, що цього часу буде достатньо.

"Тягнути далі неможливо: неопублікований до вівторка документ буде чекати свого часу аж до середини грудня, оскільки парламент буде розпущений для проведення позачергових виборів. А члени комітету стверджують: в доповіді є інформація, яка буде цікава виборцям", - йдеться в повідомленні.

Досі немає відповіді на питання, які докази представлені в цій доповіді. Однак Росія послідовно відкидає всі заяви британських політиків, називаючи звинувачення у втручанні в вибори безпідставними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram