ГоловнаСвіт

Велика Британія запровадила мораторій на видобуток газу методом фрекінгу

Розробка сланців призвела до підземних поштовхів на заході країни.

Велика Британія запровадила мораторій на видобуток газу методом фрекінгу
Фото: cuadrillaresources.com

Уряд Великої Британії запровадив мораторій на видобуток природного газу із застосуванням технології гідравлічного розриву пласта, або фрекінгу. У суботу, 2 листопада, влада в Лондоні заявила про тимчасову заборону цього способу видобутку сланцевого газу, пише DW.

Роботи з видобутку сланцевого газу припинено доти, доки не буде доведено спроможність їх безпечного ведення. При цьому опозиційні партії на чолі з лейбористами наполягають на запровадженні постійної заборони.

Уперше уряд Великої Британії запровадив мораторій на видобуток газу методом фрекінгу 2011 року і скасував його через сім років.

Нинішня влада заявили про відмову від цієї технології після того, як у серпні 2019 року на півночі країни були зафіксовані підземні поштовхи магнітудою 2,9. У цьому регіоні енергетична компанія Cuadrilla вела роботи з видобутку сланцевого газу.

Нафтогазове агенство Великої Британії (Oil and Gas Authority) визнало, що передбачити ймовірність або силу поштовхів, пов'язаних із фрекінгом неможливо.

Техніка фрекінгу, що різко критикується екологічними активістами, передбачає закачування суміші з води, піску і хімічних речовин по напірному стояку під гідравлічним тиском на велику глибину і розрив твердих порід, переважно газоносних сланців. При цьому зі щільної породи вивільняється природний газ і починає надходити на поверхню.

Екологи виступають проти застосування фрекінгу у зв'язку з підвищенням ймовірності локальних землетрусів, а також через можливість зараження джерел води отруйними хімічними сполуками.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram