ГоловнаСвіт

Данія дозволила будівництво "Північного потоку-2" (оновлено)

У "Нафтогазі" мають намір зосередитися на питанні посилення міжнародних санкцій проти РФ.

Данія дозволила будівництво "Північного потоку-2" (оновлено)
Фото: pikabu.ru

Данське енергетичне агентство видало дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" у виключній економічній зоні країни.

Про це повідомляє "Интерфакс".

Зазначають, що магістраль пройде на південний схід від острова Борнгольм.

Оновлення. Українська сторона очікувала рішення Данії протягом осені, написав у фейсбуці голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

За його словами, принципова позиція Данії затримувала проєкт, але "геополітичну зброю неможливо зупинити інструментами, які регулюють виключно торгові відносини".

Тепер, за словами Коболєва, у "Нафтогазі" мають намір зосередитися на підтримці українських дипломатів у питанні посилення міжнародних санкцій проти Росії.

"Ще важливішим стає завершення реформи ринку газу і повне впровадження європейського енергетичного законодавства в Україні. Це законодавство буде захищати нас так само, як захищає споживачів Євросоюзу. Зберігається значення арбітражних і судових розглядів між "Нафтогазом" і "Газпромом", а також якісний анбандлінг, який дозволить Україні залучити потужного західного партнера до управління українською ГТС", - додав голова "Нафтогазу".

Нагадаємо, 28 жовтня на тристоронніх переговорах про транзит газу територією України російська сторона порушувала питання дозволу для завершення будівництва "Північного потоку-2". Як розповів голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв, це питання порушували у двосторонньому форматі, де української сторони не було.

Однак за словами джерел у Єврокомісії, серед аргументів "Газпрому" була теза: "Наш проєкт не суто комерційний, а й цілком проєвропейський, тому що в ньому є європейські компанії-партнери. Ми готові ділитися доходами від транспортування газу з вами".

Газопровід "Північний потік-2" повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників із РФ зі споживачами в Європі. Його планова протяжність становитиме понад 1,2 тис. км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік. Проєкт реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall.

Данія залишалася єдиною країною, яка не видала "Газпрому" дозволу на будівництво на своїй території. У червні компанія Nordstream 2 AG відкликала початкову заявку, подану 2017 року, про прокладання газопроводу через територіальні води країни на південь від Борнгольму. DEA розглядала також дві інші заявки. Повідомляли, що цей процес буде завершено, щойно проведуть оцінку впливу на навколишнє середовище, а також аспектів, пов'язаних із безпекою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram