ГоловнаСвіт

У справі про імпічмент Трампа дає свідчення чиновник Білого дому з українським корінням

Олександр Віндман заявляє, що двічі висловлював занепокоєння з приводу взаємодії з Україною

У справі про імпічмент Трампа дає свідчення чиновник Білого дому з українським корінням
Александр Виндман и его брат Евгений
Фото: twitter.com/NYTimesAtWar

У Палаті представників у рамках розслідування з питання про імпічмент президента США Трампа дає свідчення співробітник Ради з національної безпеки підполковник Олександр Віндман.

У заготовленому тексті виступу Віндмана відзначається, що він чув липневу розмову Трампа з президентом України Володимиром Зеленським та висловив з цього приводу занепокоєння головному юристу Ради з національної безпеки, передає Голос Америки.

"Я був стурбований цією розмовою. Я вважав недоречною вимогу до іноземного уряду розслідувати діяльність американського громадянина, і я був стурбований наслідками в плані підтримки України урядом США", - цитує текст виступу Віндмана Associated Press.

"Я висловив деякі побоювання на внутрішньому рівні, звернувшись до офіційних осіб, які працюють в сфері національної безпеки, відповідно до десятилітнього досвіду і підготовки, почуття обов'язку та обов'язку діяти в рамках субординації", - зазначив Віндман.

Віндман став першим співробітником Білого дому, що чув телефонну розмову Трампа з президентом України Володимиром Зеленським 25 липня, і дає свідчення. Він також став першим чинним співробітником Білого дому, який виступає перед комітетами, що ведуть розслідування з питання про імпічмент.

За словами Віндмана, під час розмови Трампа і Зеленського він перебував в Ситуативній кімнату Білого дому разом з колегами з Ради з національної безпеки і помічниками віцепрезидента Майка Пенса.

У тексті його виступу йдеться: "Я зрозумів, що, якщо Україна почне розслідування щодо Байденів і Burisma, це може бути інтерпретовано як партійна гра, що, без сумніву, позбавить Україну двопартійної підтримки, якою вона досі користувалася. А все це похитне національну безпеку США".

The New York Times пише, що Олександру Віндману і його братові Євгену було три роки, коли 40 років тому вони з батьком, бабусею і старшим братом прибули в США. Незадовго до цього мати двійнят померла.

У 1998 році Олександр Віндман закінчив університет Binghamton штату Нью-Йорку, потім вступив до війська і, серед іншого, служив в Південній Кореї, Німеччині а також в 2003 році в Іраку, де він був поранений, за що він отримав нагороду "Пурпурне серце" .

З 2008 року Віндман є офіцером Сухопутних сил США і спеціалізується на Євразії. Він отримав диплом магістра Гарвардського університету щодо Росії, Східної Європи та Центральної Азії.

Він також служив у посольствах США в Україні та Москві і вільно володіє українською та російською мовами.

Зараз Олександр Віндман обіймає посаду директора з питань Європи Ради з національної безпеки США

Брат-близнюк Олександра також має високе військове звання, як і його брат, займає високий пост в адміністрації Трампа. Він є юристом Білого дому, відповідальним за питання етики, пише видання.

Демократи з Палати представників восени 2019 року розпочали процедуру імпічменту щодо президента США Дональда Трампа, дізнавшись зі ЗМІ, що Трамп під час літньої телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським тиснув на співрозмовника, прагнучи змусити його провести розслідування щодо сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена.

Демократи вважають, що Трамп зловжив повноваженнями, намагаючись створити проблеми своєму політичному суперникові.

У справі про імпічмент Трампа конгресмени вже заслухали Курта Волкера і Гордона Сондленда, колишнього посла в Україні Марі Йованович, колишню радницю Дональда Трампа з питань Росії Фіону Хілл, заступника помічника державного секретаря США Джорджа Кента, де-факто посла США в Україні Вільяма Тейлора, а також в.о. помічника держсекретаря щодо відносин з Європою і Євразією Філіппа Рікера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram