ГоловнаСвіт

Між протестувальниками та поліцією в Барселоні відбулися зіткнення

Поліцейські застосували кийки і поролонові кулі.

Фото: EPA/UPG

У центрі Барселони близько 350 тисяч людей вийшли в суботу, 26 жовтня, на акцію протесту проти тюремних вироків, винесених Верховним судом в Мадриді дев'ятьом лідерам каталонських сепаратистів, повідомляє The Guardian.

"Удень на мирну ходу вийшли понад 350 тисяч осіб, проте ввечері інша група радикально налаштованих маніфестантів - її чисельність оцінюється в 10 тис. чоловік - зібралася в центрі міста біля штабквартири поліції", - йдеться в повідомленні.

Вони кидали пляшки, каміння та інші предмети в силовиків, поліцейські за допомогою кийків і поролонових куль розганяли натовп. За даними медиків, постраждали щонайменше 15 осіб.

Фото: EPA/UPG

Демонстрація була організована Комітетами з оборони Республіки (CDR), які виступають за радикальні методи боротьби за відділення Каталонії від Іспанії. За підтримки цієї організації, зокрема, блокувався залізничний і автомобільний рух в автономії, відбувалися спроби штурму місцевого парламенту.

До мітингу приєдналася низка профспілок, а також соціальних, культурних та спортивних організацій. На вулиці вийшли представники, які виступають за незалежність партій, глава регіонального уряду Каталонії Кім Торра, віцепрем'єр Пере Арагонес і голова місцевого парламенту Рожер Торре. 

Фото: EPA/UPG

Акції протесту проходять в Барселоні з 14 жовтня, вони почалися після того, як суд Іспанії засудив до реальних термінів політиків, причетних до проведення референдуму про незалежність Каталонії. Мирні маніфестації відразу ж переросли в зіткнення з поліцією. За офіційними даними, постраждали вже понад 600 осіб: 367 цивільних і 289 поліцейських.

При цьому не всі мешканці автономії виступають за відділення, зазначає The Guardian: опитування показують, що близько 44% респондентів підтримують незалежність Каталонії, понад 48% виступають проти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram