ГоловнаСвіт

Конгресмени просять Держдеп внести полк "Азов" у список терористичних організацій (оновлено)

В "Азові" ініціативу 40 конгресменів-демократів розцінили як інформаційну атаку на Україну.

Конгресмени просять Держдеп внести полк "Азов" у список терористичних організацій (оновлено)
Фото: LB.ua

40 конгресменів Палати представників Конгресу США підписали звернення до державного секретаря Майка Помпео з вимогою внести український полк "Азов" і дві праворадикальні організації в Європі в список іноземних терористичних організацій.

Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на лист, опублікований 16 жовтня на сайті конгресмена від штату Нью-Йорк Макса Роуза.

Крім Роуза, звернення підписали ще 39 конгресменів з різних штатів, усі вони належать до Демократичної партії.

"Якщо американський громадянин присягає на вірність ІДІЛ і поширює їх повідомлення терору, в уряду є кілька інструментів, як протистояти загрозі. Однак, якщо той самий американський громадянин присягає на вірність насильницькій білій екстремістській групі за кордоном і поширює їх терористичну риторику, федеральний уряд не має доступу до тих самих інструментів", - ідеться в листі.

У своєму листі конгресмени називають "Азов" "ультранаціоналістичною міліцейською організацією, яка відкрито запрошує неонацистів до своїх лав".

"У відносно короткій історії цієї групи ООН зафіксувала порушення прав людини і випадки тортур. Незважаючи на ці факти, за даними ФБР, "Азов" вербує, радикалізує і тренує американських громадян роками", - наголошено в повідомленні.

Крім "Азова", конгресмени просять внести в список терористів праворадикальні організації: зі Швеції Nordic Resistance Movement і британську National Action.

Оновлення. Полк "Азов" розцінює ініціативу 40 членів Палати Представників США про внесення полку в число терористичних організацій, як інформаційну атаку на Україну.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на офіційному сайті полку "Азов".

"Керівництво полку "Азов" заявляє, що це звернення є нічим іншим, як інформаційною атакою на Україну, її суверенітет і державну безпеку", - йдеться в документі.

У заяві вказується, що полк "Азов", як офіційна структура Національної гвардії, підпорядковується Міністерству внутрішніх справ України та Генеральному штабу.

"І ми вважаємо, що прирівнюючи "Азов" до терористів, 40 членів Палати Представників США прирівняли до терористів усі інші українські підрозділи, які захищали Україну на фронті", - відзначають в "Азові".

Причину ж, яка нібито стала поштовхом до появи подібних звернень у США, керівництво полку вважає "повною нісенітницею", адже ніяких доказів причетності підрозділу "Азов" до терористичних актів в Новій Зеландії "ніколи не існувало в природі, вони є банальною брехнею і наклепом".

В "Азові" вказали, що подібні заяви вже мали місце в США в 2015-16 роках і це нагадувало "твір проросійської пропаганди".

Нагадаємо, батальйон особливого призначення "Азов" було сформовано в травні 2014 року в Маріуполі. З листопада того ж року батальйон увійшов у структуру Національної гвардії, а пізніше підрозділ розширили до полку.

У 2016 році Нацгвардія вивела частину "Азова" з Маріуполя у зв'язку з необхідністю посилити захист Запорізької області від проникнення диверсантів. У лютому 2019-го "Азов" повернувся на Донбас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram