ГоловнаСвіт

Джонсон спрямував до ЄС запит про відтермінування Brexit і прохання не задовольняти клопотання

Прохання про перенесення - вимушений захід, оскільки за нього проголосував британський парламент.

Джонсон спрямував до ЄС запит про відтермінування Brexit і прохання не задовольняти клопотання
Борис Джонсон
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон надіслав до ЄС два листи. У першому було прохання розглянути можливість відтермінування Brexit, у другому він попросив не задовольняти це прохання.

Про отримання першого листа повідомив голова Європейської ради Дональд Туск.

"Запит про відтермінування щойно надійшов. Тепер я почну консультації з лідерами країн ЄС щодо того, як реагувати", - написав Туск на своїй сторінці у твіттері в суботу.

У цьому листі прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон попросив у Брюсселя відтермінування виходу Великобританії з Євросоюзу до 31 січня 2020 року.

"Я пишу для того, щоб поінформувати Європейську раду про те, що Великобританія хоче додаткової пролонгації періоду, забезпеченого статтею 50 (3) договору про Європейський союз... Великобританія пропонує, щоб цей період закінчився о 23:00 середньоєвропейського часу 31 січня 2010 року", - йдеться в документі британської сторони.

На цій підставі Туск запустить консультації з лідерами ЄС з питання про відповідну реакцію. На це може піти кілька днів.

Однак телеканал Sky News дізнався про другий листі Джонсона, в якому він попросив не задовольняти прохання про відтермінування, яке раніше надійшло в ЄС.

За інформацією ЗМІ, прем'єр-міністр спрямував другий запит разом з офіційним проханням про відтермінування Brexit, яке не підписав.

"Прохання про перенесення - вимушений захід, оскільки за нього проголосував британський парламент. Однак Джонсон в суботу вже заявляв, що все одно має на меті вихід з ЄС 31 жовтня 2019 року", - повідомляє телеканал.

Нагадаємо, 19 жовтня члени Палати громад зажадали від Джонсона запросити у Брюсселя відтермінування Brexit. Відповідну поправку, відому як "поправка Летвіна" за іменем члена Палати громад Олівера Летвіна, який запропонував її, схвалили 322 депутати, проти висловилися 306 осіб.

Слухання в Палаті громад, на яких депутати повинні були винести вердикт щодо узгодженої Джонсоном з ЄС оновленої угоди про вихід Великобританії з ЄС, ознаменувався жорстким протистоянням парламентаріїв і прем'єра. Джонсон заявляв, що не буде обговорювати з ЄС відтермінування, наполягаючи на тому, що Лондон має покинути ЄС 31 жовтня.

Раніше британський парламент ухвалив закон, згідно з яким, якщо до 19 жовтня не вдасться узгодити угоди про Brexit з ЄС, Джонсон повинен буде просити у Брюсселя тримісячне відтермінування. Однак прем'єр раніше попереджав, що швидше "помре в стічній канаві", ніж проситиме ЄС про таке.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram