ГоловнаСвіт

На саміті ЄС схвалили угоду про "Брекзит"

Угода Брюсселя і Лондона про вихід Великобританії з ЄС має набути чинності 1 листопада.

На саміті ЄС схвалили угоду про "Брекзит"
Фото: pixabay.org

Учасники саміту Євросоюзу, який відкрився в Брюсселі в четвер, 17 жовтня, схвалили домовленості Великобританії і ЄС про порядок і умови "Брекзиту". Вони також пообіцяли підтримати кроки, націлені на набуття договором чинності 1 листопада, передає DW.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель схвалила рішення учасників саміту. Вона назвала угоду "компромісом для всіх сторін", підкресливши, що документ містить ключові вимоги ЄС. Договір є "можливістю хороших і тісних відносин з Великобританією в майбутньому", заявила Меркель.

У свою чергу глава Європейської ради Дональд Туск зазначив, що угода дозволить уникнути хаосу. "Якщо Великобританія одного разу вирішить повернутися, наші двері завжди відчинені", - додав він.

Ірландський прем'єр-міністр Лео Варадкар висловив упевненість у міцних відносинах своєї країни з Великобританією. За його словами, перехідний період (який набуде чинності після "Брекзиту") може бути продовжений до кінця 2022 року.

Раніше голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і британський прем'єр Борис Джонсон оголосили, що Лондон і Брюссель домовилися про "Брекзит". Після рішення країн-членів ЄС угоду ще має схвалити британський парламент.

Угода охоплює чотири пункти, повідомив журналістам у Брюсселі голова делегації ЄС на переговорах про "Брекзит" Мішель Барньє.

Так, Північна Ірландія продовжить дотримуватися певних стандартів ЄС у галузі виробництва товарів. Вона також залишиться частиною митного партнерства з Євросоюзом і одночасно митного союзу Сполученого Королівства.

Крім того, досягнуто згоди щодо ПДВ, аби уникнути спотворення ринку.

Нарешті, Асамблея Північної Ірландії зможе через 4 роки після набуття угодою чинності проголосувати за її подальшу дію, а також проводити аналогічні голосування через певні проміжки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram