ГоловнаСвіт

Рада ЄС закликала терміново припинити військову операцію Туреччини в Сирії

Світова спільнота різко критикує дії Туреччини в Сирії.

Рада ЄС закликала терміново припинити військову операцію Туреччини в Сирії
Фото: EPA/UPG

Рада Європейського Союзу із закордонних справ, що засідає 14 жовтня в Люксембурзі, звернулася із закликом до міжнародної спільноти вжити екстраординарних зусиль для припинення збройної операції Туреччини на північному сході Сирії.

Про це інформує Інтерфакс-Україна.

"Терміново потрібні постійні зусилля міжнародної спільноти, в тому числі в Раді Безпеки ООН, для припинення цих військових односторонніх дій", - йдеться в заяві Ради ЄС.

Рада запропонувала провести нараду на рівні міністрів міжнародної коаліції, яка бореться проти "Ісламської держави", щоб обговорити, як діяти далі в нинішніх умовах.

"У цьому контексті і беручи до уваги той факт, що військові дії Туреччини з її драматичними наслідками все ще тривають, ЄС нагадує про рішення, прийняте деякими державами-членами, про негайне припинення ліцензування експорту зброї в Туреччину", - підкреслюється в документі Ради ЄС.

У ньому наголошується, що країни ЄС дотримуються сильних національних позицій щодо своєї політики експорту зброї в Туреччину, в тому числі з урахуванням регіональної стабільності.

"Відповідна робоча група ради збереться пізніше цього тижня для координації і розгляду позицій держав-членів із цього питання", - повідомляють у комюніке.

"ЄС нагадує, що він не буде надавати допомогу в стабілізації або розвитку в тих областях, де права місцевого населення ігноруються або порушуються", - заявили голови МЗС країн ЄС.

Вони запевнили, що ЄС, як і раніше, бере участь у зусиллях з ефективного вирішення серйозної гуманітарної кризи і кризи біженців у регіоні.

Нагадаємо, турецька армія 9 жовтня почала операцію в Сирії проти Сил самооборони сирійських курдів (YPG), які Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робітничої партії (КРП). За два дні до цього, 7 жовтня, США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччини і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

У ЄС і США угруповання YPG також визнане терористичним, але очолюване ним об'єднання "Демократичні сили Сирії" (SDF) є важливим союзником Вашингтона в боротьбі з бойовиками "Ісламської держави". Світова спільнота різко критикує дії Туреччини в Сирії.

У січні-березні 2018 року Туреччина провела в Сирії військову операцію "Оливкова гілка" на західному березі Євфрату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram