ГоловнаСвіт

Верховний суд Іспанії виніс вирок лідерам каталонських сепаратистів

Дев'ять осіб отримали реальні тюремні терміни.

Підсудні каталонські політики. У першому ряду праворуч - Оріол Жункерас
Фото: EPA/UPG
Підсудні каталонські політики. У першому ряду праворуч - Оріол Жункерас

Верховний суд Іспанії у понеділок виніс вирок дев'ятьом каталонським політикам, причетним до організації незаконного референдуму про незалежність регіону у 2017 році. Вони отримали терміни від 9 до 13 років позбавлення волі. Ще три людини відбулися штрафами.

Про це пише іспанське видання The Local.

Максимальний термін отримав колишній заступник голови уряду Каталонії Оріол Жункерас. Його визнали винним у підбурюванні до заколоту і в нецільовому використанні державних коштів. Ще три колишніх міністри Каталонії отримали по 12 років.

Жункерас був найбільш можновладним із підсудних, оскільки його шеф Карлес Пучдемон виїхав з Іспанії і облаштувався в Бельгії.

Нагадаємо, 1 жовтня 2017 року на референдумі за незалежність проголосували 90,18% каталонців, проти - 7,83%. Явка склала 43,03% (2,87 млн осіб). Влада Іспанії визнали його незаконним, а декларацію про незалежність Каталонії, оголошену після референдуму, анулювала.

10 листопада в Іспанії пройдуть дострокові парламентські вибори, вже четверті за чотири роки. На попередніх виборах у квітні перемогла Іспанська соціалістична робітнича партія. Вона отримала 123 місця в нижній палаті парламенту, але не змогла сформувати коаліцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram