ГоловнаСвіт

ФРН і Франція зупинили експорт зброї Туреччині, ЄС обговорить можливість ембарго

Світова спільнота критикує дії Анкари в Сирії.

ФРН і Франція зупинили експорт зброї Туреччині, ЄС обговорить можливість ембарго
Фото: EPA/UPG

У зв'язку з військовою операцією Туреччини в Сирії уряди Німеччини і Франції зупинили експорт зброї Анкарі.

"З урахуванням турецького наступу на північному сході Сирії уряд ФРН більше не даватиме дозвіл на продукцію військового призначення, яку Туреччина може задіяти в Сирії", - повідомив глава німецького МЗС Хайко Мас в інтерв'ю газеті Bild am Sonntag в суботу, 12 жовтня, передає DW.

Відзначається, що Туреччина є найбільшим імпортером зброї з Німеччини.

Слідом за ФРН від експорту всіх видів зброї в Туреччину того ж дня відмовилася і Франція.

Як випливає зі спільної заяви французьких міністерств оборони і закордонних справ, турецький наступ на півночі Сирії загрожує європейській безпеці.

Крім того, в заяві вказується, що глави МЗС країн-членів ЄС на засіданні в Люксембурзі, яке заплановано на понеділок, 14 жовтня, вироблять скоординовану позицію щодо турецьких дій.

У свою чергу прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон в телефонній розмові з Реджепом Таїпом Ердоганом 12 жовтня висловив серйозні побоювання в зв'язку з військовими діями Туреччини в Сирії і закликав президента закінчити військову операцію і почати діалог.

Bloomberg повідомляє, що лідери країн ЄС наступного тижня можуть прийняти рішення про введення щодо Туреччини збройового ембарго.

Нагадаємо, турецька армія 9 жовтня почала операцію в Сирії проти сил самооборони сирійських курдів (YPG), які Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робочої партії (КРП). За два дні до цього, 7 жовтня, США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччини і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

В ЄС і США угруповання YPG також визнано терористичним, але очолюване ним об'єднання "Демократичні сили Сирії" (SDF) є важливим союзником Вашингтона в боротьбі з бойовиками "Ісламської держави". Світова спільнота різко критикує дії Туреччини в Сирії.

Анкара має намір створити в північних регіонах Сирії уздовж свого кордону так звану зону безпеки, очищену від сил самооборони сирійських курдів і бойовиків терористичних угруповань, і розселити там до 2 млн сирійських біженців, які зараз перебувають в Туреччині.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram