ГоловнаСвіт

Туреччина почала військову операцію на території Сирії

Операція отримала назву "Джерело миру".

Туреччина почала військову операцію на території Сирії
Фото: EPA/UPG

Турецька армія почала військову операцію в районах Сирії на схід від річки Євфрат. Вона отримала назву "Джерело миру", повідомив президент країни Реджеп Таїп Ердоган у твітері.

Військові дії спрямовані проти курдських загонів народної самооборони (YPG), які Туреччина вважає сирійським відгалуженням Робочої партії Курдистану (PKK), і залишків терористичної організації ІДІЛ.

"Наша мета - запобігти створенню терористичного пояса вздовж нашого південного кордону і принести мир на цю територію. Операція "Джерело миру" нейтралізує терористичну загрозу проти Туреччини і призведе до створення зони безпеки, що сприятиме поверненню сирійських біженців до своїх домівок", - йдеться в твітері Ердогана.

Він пообіцяв, що Туреччина гарантує Сирії територіальну цілісність.

Нагадаємо, в січні-березні 2018 року Туреччина провела в Сирії військову операцію "Оливкова гілка" на західному березі Євфрату, а наприкінці 2018 року анонсувала аналогічну операцію на східному березі. Це зона військового впливу, а YPG у цьому регіоні були важливим союзником США в боротьбі проти терористів ІДІЛ.

На початку жовтня президент США Дональд Трамп де-факто дав зелене світло турецькому наступу, що викликало різку критику не тільки з боку демократів, але і республіканців. У курдських загонах народної самооборони (YPG) назвали поведінку США "ударом у спину".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram