ГоловнаСвіт

Італія вирішила різко скоротити чисельність парламенту

Під ніж підуть 345 мандатів в обох палатах.

Італія вирішила різко скоротити чисельність парламенту
Фото: EPA/UPG

Палата депутатів парламенту Італії у вівторок проголосувала за скорочення його чисельності більш ніж на третину. У разі реалізації цієї реформи нижня палата складатиметься з 400 депутатів замість 630, а число сенаторів скоротиться з 315 до 200.

Рішення було затверджено майже одностайно, "за" проголосували 553 депутата з 569 присутніх.

Фото: EPA/UPG

Як повідомляє BBC, парламентська реформа була частиною програми "Руху п'яти зірок" і її умовою для формування коаліції з Демократичною партією. У партії заявляли, що це дозволить заощадити стні мільйонів євро на зарплатах і інші витрати.

Але у такого рішення є і критики. Вони вважають, що скорочення парламенту може послабити демократію і підвищити вплив лобістів.

Зміни мають набути чинності після чергових виборів, які призначені на 2023 рік.

Зараз Італія - один зі світових лідерів за кількістю законодавців, поступаючись лише Китаю (близько 3 тисяч) і Великобританії (1443, з яких 793 - члени Палати лордів, які не обираються).

Починаючи з 1983 року Італія сім разів намагалася урізати парламент, але наразі безуспішно.

Нагадаємо, що Україна теж почала процедуру скорочення чисельності парламенту. 3 вересня Верховна Рада направила до Конституційного Суду законопроєкт, який передбачає скорочення кількості депутатів з 450 до 300. Це перше з трьох голосувань, необхідних в рамках процедури внесення змін до Конституції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram