ГоловнаСвіт

У Перу загострився конфлікт між президентом і парламентом

Президент і парламент припинили повноваження один одного.

У Перу загострився конфлікт між президентом і парламентом
Мартин Вискарра
Фото: EPA/UPG

У Перу різко загострилася боротьба за владу між президентом Мартіном Віскаррою і парламентом, який контролює права опозиція.

Про це пише Deutsche Welle.

Увечері в понеділок, 30 вересня, Віскарра розпустив Конгрес і призначив на 26 січня дострокові парламентські вибори. Після цього парламент усунув президента від посади терміном на один рік і призначив тимчасовим головою держави віцепрезидента Перу Мерседес Араос.

Політичну кризу в Перу спричинив конфлікт навколо призначення одного з суддів Конституційного суду. Віскарра ультимативно вимагав від парламенту відмовитися від номінації на цю посаду спірного кандидата, пригрозивши розпустити Конгрес.

Президент, виступаючи з телезверненням до народу, заявив, що хоче реформувати процес номінації суддів, але з парламентом, за його словами, домовитися неможливо.

Парламент Перу контролюють прихильники колишнього президента Альберто Фухіморі, який керував країною з 1990-го по 2000 рік. Конституційний суд у цей час розглядає клопотання про звільнення лідера опозиції - доньки експрезидента Кейко Фухіморі, яка вже майже рік перебуває в СІЗО у справі про корупцію в бразильському будівельному концерні Odebrecht.

Увечері 30 вересня тисячі демонстрантів вийшли на вулиці міст Перу на знак підтримки Віскарри. Водночас призначена парламентом тимчасовим президентом Мерседес Араос назвала розпуск Конгресу неконституційним.

Нагадаємо, в квітні колишній президент Перу Алан Гарсія застрелився під час затримання у справі про корупцію.

У березні в Каліфорнії затримали п'яного експрезидента-втікача Перу, 73-річного Алехандро Толедо. Його було оголошено в розшук за звинуваченням у корупції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram