ГоловнаСвіт

Данія не може назвати термінів рішення щодо "Північного потоку-2"

Данія залишається єдиною країною, що не видала "Газпрому" дозвіл на будівництво на своїй території.

Данія не може назвати термінів рішення щодо "Північного потоку-2"
Фото: ritmeurasia.org

У Данії поки що не можуть назвати термінів ухвалення рішення за заявками компанії Nord Stream 2 AG про прокладання газопроводу "Північний потік-2" на ділянці, що проходить через її виняткову зону.

Нині Данське енергетичне агентство (DEA) вивчає ці заявки, а також підсумки консультацій у Данії та сусідніх державах про ймовірний вплив нового трубопроводу на навколишнє середовище в транскордонному контексті в рамках Конвенції Еспо.

Про це повідомляє DW з посиланням на пресслужбу DEA.

"Зараз неможливо сказати, скільки часу займе цей процес. Це залежить, серед іншого, від результатів можливих подальших консультацій з іншими країнами в контексті Конвенції Еспо", - пояснили в пресслужбі.

Конвенція Еспо, або Конвенція про оцінку впливу на навколишнє середовище (ОВНС) в транскордонному контексті, ухвалена в 1991 році, закріплює зобов'язання сторін щодо оцювання впливу на навколишнє середовище на ранніх стадіях планування. Вона також містить загальні зобов'язання держав повідомляти і консультуватися одна з одною під час розгляду всіх великих проєктів, які могли б мати значний вплив на навколишнє середовище, що виходить за рамки національних кордонів.

У Датському енергетичному агентстві повідомили, що попросили компанію Nord Stream 2 AG надати оцінку ОВНС під час прокладання ділянки "Північного потоку-2" на південний схід від острова Борнхольм і додати до оцінки заявку на будівництво в цьому районі. Як пояснили в агентстві, це прохання було зумовлене тим, що DEA зобов'язана подбати, щоб дозвіл на будівництво було видано на оптимальний маршрут безпеки й охорони навколишнього середовища.

"Натепер здається, що західний маршрут по континентальному шельфу (Данії, - ред.) - більш відповідний, ніж західний, враховуючи цілий ряд параметрів у сфері екології та безпеки, як-от вплив на судноплавство і заповідні зони", - йдеться у відповіді пресслужби DEA на запит DW.

У документі говориться, що 28 червня компанія Nordstream 2 AG відкликала початкову заявку, подану в 2017 році, про прокладання "Північного потоку-2" через територіальні води країни на південь від Борнхольма. Зараз DEA  розглядає дві інші заявки Nodstream 2 AG, і цей процес буде завершений, щойно буде проведена оцінка впливу на навколишнє середовище, а також аспектів, пов'язаних із безпекою.

Газопровід "Північний потік-2" має пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників з РФ зі споживачами в Європі. Його планова протяжність становитиме понад 1,2 тис. км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу в рік. Проєкт реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями - Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall.

Данія залишається єдиною країною, що не видала "Газпрому" дозволу на будівництво на своїй території.

У серпні в Росії заявили про 75% готовності "Північного потоку-2".     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram